Erişilebilirlik

Mike Gravel


Eski Alaska Senatörü Mike Gravel, Demokrat Parti'nin en liberal adaylarından biri, ancak anketlere göre Demokrat Partili adaylar arasında son sıralarda.

Senatör Mike Gravel, adayların Irak savaşıyla ilgili tavırlarının kimin başkan olacağını belirleyeceğine inanıyor.

Devrim Çubukçu Başkan aday adayı Mike Gravel’e Irak’ta Amerika’nın seçenekleri, Türkiye’nin bölgedeki rolü ve Ortadoğu’da Amerika karşıtlığının tırmanışıyla ilgili görüşlerini sordu.

Söyleşinin Tam Metni:

Devrim Çubukçu: "Senator Gravel, programımıza katıldığınız için teşekkür ederim. Siz, Demokratların çoğu ve bazı Cumhuriyetçiler Başkan’a Irak’tan derhal çekilme çağrısında bulundunuz. Amerikan halkının büyük bolumu de bu fikre destek verirken askerler neden Irak’tan çekilmiyor?"

Mike Gravel: "Bu durumdan Bush Yönetimi ve Kongre’de savaşa son verebilecek Demokratlar sorumlu… Petrolü kontrol etmek istiyorlar, amaçları bu… Oldukça trajik… Küresel olarak petrole bağımlılığımızı en kısa surede azaltmalıyız. Irak’ın zenginliği üzerinden bir savaşa girişmek bir kere doğru değildi, ikincisi bölgede istikrarsızlık yarattık. Başkan Bush görevden ayrılana kadar bu durumun değişeceğini sanmıyorum."

: "Amerika’nın Irak’ta barış ve istikrarı sağlamada Irak’a komşu ülkelerden yardim alabileceğini savunuyorsunuz. Bunu biraz açabilir misiniz? Örneğin yardim için Türkiye ne yapabilir?"

MG: "Türkiye’nin yardımı çok şey değiştirebilir. İran’la ilgili sorun ve Kürtler’le ilgili durum biliniyor. Kürtler bağımsızlıklarını istiyorlar ki, bunun yararlı olacağına inanmıyorum. Bu konuda uzman olduğumu söylemiyorum ancak Türkiye’nin son derece önemli bir ülke olduğunu biliyorum. İstanbul’da bulundum. Muhteşem bir ülkeniz var. Irak meselesine gelince, hem Türkiye, hem Iran, hem de Suriye, Suudi Arabistan ve İsrail gibi ülkeler de önemli rol oynayabilir. Amerika’nın bütün askerlerini bölgeden tamamen çekip Irak’a komşu ülkelere gitmesi ve “Bize yardim edin. Irak’I işgal ederek ve dünyanın en hassas bölgelerinden birinde istikrarsızlık yaratarak hata yaptık.” Demesi lazım. Amerika’nın Suriye ve İran’a uyguladığı ambargoları da kaldırması gerek… Bugün tanık olduğumuz Amerikan emperyalizminin en kotu örneği… Dünyada kimseden daha iyi değiliz ve bu durumun farkına varmamız lazım. Irak’ın komşuları o bölge hakkında bizden daha fazlasını biliyorlar ve Irak’ta istikrarın sağlanması da en çok onların çıkarına… Amerika bölge ülkeleriyle işbirliği yaparsa Avrupa Birliği, Rusya ve Çin gibi küresel güçlerin kapısını çalıp Irak’I yeniden inşa etmek için yardımlarını isteyebilir."

: "Özellikle 2003 yılından bu yana Türkiye’de yapılan kamuoyu yoklamalarında Amerikan Hükümetinin popülaritesinde düzenli bir düşüş var. Bu durum Türkiye dışında da pek farklı değil. Bölgede Amerika’nın imajını düzeltmek için ne yapılabilir? Bu imajın kolaylıkla düzeltilebileceğine inanıyor musunuz?"

MG: "Kolay olacağını sanmıyorum ancak düzeltilebilir. Ne var ki Amerika’da başkanlık için yarışan hiç bir adayda bunu başarabilecek potansiyel görmüyorum. Amerika’yı kendi bildiğini yapan tek süper güç olarak görüyorlar. Bu çok yanlış. Başka ülkeleri işgal etme hakkimiz yok. Nükleer silahı olsun olmasın diğer halkları tehdit etme hakkimiz da yok. İnsanlar bizden korkuyorlar. Afrika’da yardıma muhtaç halklar bile bizim yardımımızı istemiyorlar. Bundan kötüsünü düşünebiliyor musunuz?"

: "Iran ve Suriye konusuna dönmek istiyorum. Amerika’nın bu ülkelerle savaşmasına karşısınız ve sorunların diplomasiyle çözülmesini savunuyorsunuz. Konunun bütün taraflarını ayni masada buluşturmak için Türkiye gibi ülkelerin bir rol oynayabileceğine inanıyor musunuz?"

MG: "İnanıyorum. Türkiye nükleer bir güç değil ve bildiğim kadarıyla nükleer güç olmaya da çalışmıyor. Iran nükleer bomba yaparsa Türkiye de buna sahip olmak isteyebilir… Rusya ve İsrail’de bu silahlar var… Yapmamız gereken nükleer silahlardan arınmak… Türkiye bölgede çok önemli bir oyuncu ve nükleer silahların peşinde de değil… Iran gibi komşularına gidip ikna etmeye çalışabilir, neden bu silaha sahip olmak istiyorsun diye sorabilir… Tabii diğer taraftan, Iran, Amerika’dan çekindiği için bu silaha sahip olmak istediğini söyleyecek. Amerika Iran Hükümetini devireceğini tekrarlıyor. Bu is için kalkıp milyonlarca Dolar harcamamız ne kotu… İran’daki hükümeti beğeniyor değilim ancak onu devirmeye hakkimiz yok. Bir donem Ortadoğu’da üç demokrasi vardı: İsrail, Türkiye ve 1953 yılında Iran… İran’daki demokrasiyi kim yıktı… CIA’yi kullanarak Amerika yıktı… Ülkemizden çıkıp bir yerlere gidip kendimize düşmanlar yaratıyoruz. Buna ihtiyacımız yok…"

: "Senatör Gravel, değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim."

MG: "Ben de teşekkür ederim."


XS
SM
MD
LG