Erişilebilirlik

Baas Üyelerine Devlet Görevi Gözüktü


Irak parlamentosu, idam edilen eski lider Saddam Hüseyin’in Baas Partisi üyelerine yönelik devlet görevi yasağının hafifletilmesini öngören yasa tasarısını görüşmeye başladı.

Irak parlamentosu bu yıl içinde ilk kez, Washington’un ulusal uzlaşma beklentisi doğrultusunda, önemli bir yasa tasarısını görüşme gündemine aldı.

Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, çoğu Sünni olan Baas Partisi üyeleri, geçmişteki tecrübeleri gözönünde bulundurularak eski görevlerine başvurabilecek. Yasa tasarısına şu ana kadar radikal Şii lider Muktada el Sadr’a bağlı grup karşı çıktı. Bu milletvekilleri, yasanın genel kurulda görüşülmeden önce parlamento komisyonunda ele alınması gerektiğini savunuyor.

Reuters haber ajansına konuşan Iraklı milletvekilleri, Sadr yanlısı grubun itirazınının, yasa tasarısının genel kurula sunulmasını engellediğini ve parlamento oturumunun ertelenmesine yolaçtığını açıkladı.

Bu arada Amerikan ordusu, Irak’ta düzelen güvenlik durumuyla birlikte, asker sayısının gelecek ay 5 bin azaltılacağını bildirdi. Amerika, başta başkent Bağdat ve çevresindeki güvenlik koşullarını artırmak amacıyla bu yıl başında Irak’taki asker sayısını 30 bin artırmıştı.

Öte yandan Irak’ta şiddet olayları yine devam etti. Bağdat’ın merkezinde bir intihar saldırganı, bomba yüklü aracını Sağlık bakanlığı binasının önünde patlattı. Patlamada dokuz kişi ölürken en az 30 kişi yaralandı.

Amerikan ordusu da, Irak’ın iç ve kuzey bölgelerinde, El Kaide militanı olduğu sanılan 24 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

XS
SM
MD
LG