Erişilebilirlik

23 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerika’nın Pakistan’da General Pervez Müşerref’i iktidarda tutacak uzlaşmalar peşinde koşmak yerine demokrasiden yana net bir tavır almasını istiyor. Gazete, Bush yönetimini Pakistan ordusuna baskı yapmaya çağırıyor:

Washington, Pakistan’a kendi topraklarını koruması ve terörle mücadele etmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü askeri desteği sağlayacağını net bir biçimde açıklamalıdır. Ancak Pakistan ordusu teröre karşı daha etkili ve demokrasiye karşı daha istekli bir tavır takınmadıkça, Pakistan’ın istediği gelişmiş silahları vermeyeceğinin de altını çizmelidir. Washington, Amerikan askerlerini Pakistan’ın Afganistan sınırındaki bölgelerine göndermeden önce, Pakistan’ın ve Amerika’nın temel çıkarlarını tehdit eden siyasi krizi çözmeye çalışmalıdır.

Christian Science Monitor, Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yeniden seçilmesiyle ilgili itirazları reddetmesinin ardından, muhalefetin zor bir tercihle karşı karşıya olduğunu yazıyor. Gazete, Müşerref’in genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılmasıyla ülkedeki sivil ve asker dengesinin de yeniden düzenleneceği görüşüne yer veriyor:

Bazı uzmanlar, Müşerref’in genelkurmay başkanlığından ayrılmasının muhalefeti sakinleştireceğini düşünüyor, bazıları ise muhaliflerin Müşerref’i tamamen etkisizleştirmek için sokak gösterilerini tırmandıracağı öngörüsünde bulunuyor. Şimdi muhalefet partileri bir tercih yapmak durumunda. Ya mevcut kazanımları korumak için seçimlere girecekler ve kağıt üstünde de olsa sivil olarak tanımlanan yeni bir yönetim içinde yer almaya çalışacaklar ya da seçimleri boykot ederek Müşerref karşıtı mücadeleyi sokaklarda yürütecekler.

USA Today Amerika’nın Irak savaşı nedeniyle mülteci konumuna düşen insanlara karşı ahlaki bir sorumluluğu olduğunu savunuyor. Gazete, özellikle Amerikalılar’a çalıştıkları için hayatı tehlikeye giren Iraklılar’ın iltica başvurularında kolaylık sağlanmasını istiyor:

Amerika, birinci Körfez Savaşı sonrasında, Amerikan kurumları için çalışan ve Saddam Hüseyin’in intikam almasından korkan yaklaşık iki bin Iraklı Kürt’ün güvenliğini sağlamak için onları başka bir yere taşımıştı. Amerikalı yetkililer, o zaman bunun ahlaki bir sorumluluk olduğunu söylemişti. Aynı mantık, şimdi yaşanan Irak savaşı nedeniyle mülteci konumuna düşen Iraklılar için de geçerli olmalıdır. Ancak Washington, 2003 yılındaki işgal sonrasında Amerika için çalışan ve hayatlarını riske atan Iraklılar için iki yıldır somut bir adım atmadı. On yıl önce Kürtler için, 1970’lerde Vietnamlılar için ya da 8 yıl önce Kosovalı Arnavutlar için geliştirilen özel program Iraklılar için geliştirilmedi.

Washington Post Fransa’da cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin reform programını protesto amacıyla başlatılan grevlerin hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Ancak gazete, Sarkozy’nin protestolara rağmen reformlarda kararlı olduğunu vurguluyor:

Sarkozy’nin kemikleşmiş Fransız anlayışından tam olarak koptuğunu söylemek mümkün değil. Wall Street’e, ekonomik rekabete ve küreselleşme karşıtı yaptığı açıklamalar, Fransa’da devlet baba düşüncesinin ve korumacı anlayışın hala ölmediğini gösteriyor. Buna rağmen Sarkozy, hala Avrupa ekonomisinin itici güçlerinden birini oluşturan Fransa açısından yeni bir düşünce tarzını ve yönelimi temsil ediyor. İste bu nedenle hem Avrupa’daki müttefiklerinden hem de Amerika’dan destek görmeyi hak ediyor.
XS
SM
MD
LG