Erişilebilirlik

Chirac Hakkında Soruşturma Açıldı


Belediye başkanlığı döneminde partisinden 20 kişiyi usulsüz olarak işe aldığı iddiasıyla, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hakkında soruşturma açıldı.

Böylece Fransa Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı için yargı yolu açıldı.

Karar üzerine Televizyona çıkarak kendini savunan Chirac, “masumum” dedi.

Fransa tarihinde bir ilk daha yaşandı. İlk kez bir Cumhurbaşkanı hakkında dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yargı yolu açıldı. Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hakkında, dokunulmazlığı kalkıp “sıradan vatandaş” olduktan sonra, Belediye başkanlığı döneminde yaptığı işlemlerden dolayı soruşturma başlatıldı.

Chirac geçtiğimiz Çarşamba günü Paris Adliyesi Mali Suçlar Hakimliği’ne üç saat ifade verdi. Ardından hakimlik, dün eldeki bilgiler ışığında Chirac hakkında dava açılması istemiyle soruşturma başlattığını açıkladı.

Eski Cumhurbaşkanı, partisine mensup kişileri belediye başkanlığında çalışıyormuş gibi göstererek usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

“Masumum ve onurum için savaşacağım”... İşte alınan soruşturma kararının ardından Chirac’ın kendisini savunmak için sarfettiği en vurucu cümle bu oldu. Chirac, önceki gece ülkenin en çok izlenen kanalı TF1’a çıkarak kendisini savundu. Jacques Chirac, bir soru üzerine ruh halini açıklarken, önce bu suçlamaları 'soğukkanlılıkla' karşılayacağını, ardından da onurunu korumak ve masumiyetini açığa çıkarmak için hukuk mücadelesi vereceğini açıkladı.

12 yılı Elysee Sarayı’nda olmak üzere 35 yıldır Fransız siyaset sahnesinin baş aktörlerinden olan Chirac, siyasi yaşamı boyunca asla kişisel zenginlik arayışında olmadığını ve bunun da kimse tarafından iddia edilemediğini ifade etti.

Chirac, Belediye başkanlığı döneminde 20 kadar partiliyi işe aldığının doğru olduğunu ve kararı kendisini verdiğini kabul etti ancak sözkonusu personelin belediyenin ihtiyacı olduğu için alındığını vurguladı. Chirac, işe alımların Paris bölge yönetimi tarafından da onaylandığına da dikkat çekti.

Ancak Chirac’ın bu dosyadan ceza alması oldukça yüksek bir ihtimal. Zira aynı dosyadan yargılanan sağ kolu ve dönemin parti genel başkanı Alain Juppe de, aynı suçtan 'hapis ve siyasetten men' cezası almıştı. Üstelik Chirac hakkındaki iddialar Paris belediyesi’ne alımlarla sınırlı kalmıyor.

Eski Cumhurbaşkanı hakkında sırada 6 ayrı yolsuzluk dosyası daha görüşülmeyi bekliyor. 12 yıldır Chirac’ı yargılayabilmek için dokunulmazlığının kalkmasını bekleyen yargıçların ise dosyalarda daha fazla zaman kaybetmeyecekleri yorumu yapılıyor.

XS
SM
MD
LG