Erişilebilirlik

22 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Lübnan’da yaklaşık bir yıldır süren siyasi krizin cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte daha da derinleşeceği uyarısında bulunuyor. Gazete, gelişmelerin Suriye ve İran destekli Hizbullah ile Batı destekli hükümet arasında bir iç savaşa yol açabileceği görüşünü ileri sürüyor:

"Bush yönetiminin Sinyora hükümetini desteklemesi gerekiyor. Hibullah’ın zaferi İran’ı güçlendirecek ve bölgedeki Batı yanlıları için bir yenilgi olacaktır. Buna rağmen Buhs yönetimi hala etkin bir strateji geliştirmiş değil. Fransızların Lübnan’daki uzlaştırma çabaları da başarısız oldu. Eğer son anda bir çözüm bulunmazsa, Bush yönetiminin bu kez kendini Lübnan’daki krizden uzak tutması mümkün olmayacaktır."

New York Times da Lübnan’da yeni cumhurbaşkanının seçimi konusunda tarafların bir uzlaşma sağlayamaması halinde iç savaş çıkabileceğini yazıyor. Gazete, Lübnan’da istikrarın sağlanması için Bush yönetiminden Suriye’ye Hizbullah konusunda baskı yapmasını istiyor:

"Amerika ve Avrupalı müttefikleri, Suriye’yi Hizbullah konusunda ikna edebilmek için ülkeyle ciddi bir diyalog başlatmalıdır. Şam’a, Lübnan’ın egemenliği konusunda taviz verilmeyeceği net bir şekilde anlatılmalı, bu konuda yardımcı olması halinde siyasi ve ekonomik açıdan fayda sağlayacağı vurgulanmalıdır. Lübnan, Başkan Bush’un Ortadoğu’da demokrasiyi yayma planının hayata geçirilebileceği son yerdir. Eğer bu konuda hızla bir şeyler yapılmazsa, Lübnan için de artık çok geç olacağından korkuyoruz."

Boston Globe, Burma’daki askeri yönetimin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine katılmasının utanç verici olduğu yorumunda bulunuyor. Gazete, ASEAN’ın Burma’daki yönetim karşıtı gösterilerin şiddet yoluyla bastırılmasına sessiz kalmasını da eleştiriyor:

"Burma’yı yöneten generaller, kendi ülkelerini mahvederken bir işgal ordusu gibi hareket ediyorlar. Çin bile, Burma’da demokrasiye dönülmesi çağrısında bulunarak bu konuda Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nden daha net bir tavır takındı. Dünya ülkeleri de Güneydoğu Asya Ülkelerinin sessiz kalma tavrı yerine, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve barışçıl bir biçimde demokrasiye geçilmesi konusunda, generallere ekonomik ve siyasi baskı uygulamalıdır."

Christian Science Monitor, Amerika’da tatil mevsiminin başlamasıyla birlikte yolcuların korkulu rüyası haline gelen uçak seferlerinin gecikmesi konusuna değiniyor. Gazete, Bush yönetiminin sorunun çözümünü havayolu şirketlerine bırakan yaklaşımını da sert biçimde eleştiriyor:

"Bush’un çözüm önerilerinden birisi uçuş sayısının arttığı dönemlerde, yoğun havalimanlarını kullanan şirketlerden ekstra ücret alınması. Bir diğer önerisi ise, bazı havalimanlarından yapılan uçuş sayılarını sınırlandırmak. Böylece, havayolu şirketlerinin bir havalimanının kapasitesinden fazla uçuş yapmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ancak bu çözüm önerileri sorunu çözecek nitelikte değil. Sorun, esas olarak havalimanı ve hava sahası kapasitelerinin yetersizliğidir. Bu sorunu çözmek de öncelikli olarak hükümetin sorumluluğudur. Yönetim, havayolu şirketlerine yüklenerek kendi sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor."








XS
SM
MD
LG