Erişilebilirlik

'DTP'yi Kapatmanın Faydası Yok'


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK ile doğrudan bağı olduğu gerekçesiyle DTP hakkında kapatılması istemiyle açtığı davayla ilgili tartışmaları Avrupalı parlamenterler de yakından izliyor. Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu eş başkanlarından Joost Lagendijk, DTP’nin mecliste bulunmasının Kürt sorununun çözümü için fırsat olduğunu belirtirken, DTP’yi kapatmanın Türkiye’ye hiçbir fayda sağlamayacağını söyledi. Lagendijk hükümete “Kürt sorununu siyasi yöntemlerle çözün” çağrısı yaptı.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ün partisinin meclis grup toplantısında konuşma yaptığı sırada Avrupalı parlamenterler de, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun 58. toplantısı için meclisteydi. Türk, partisine yönelik kapatma girişiminin kendilerine karşı ‘siyasi linç kampanyasının ürünü’ olduğunu belirtirken, Avrupalı parlamenterler de kapatma davasıyla ilgili olarak Türk diplomatlardan ve milletvekillerinden bilgi almaya çalışıyordu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun 58. toplantısının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, toplantının basına kapalı bölümünde kendisine DTP’yle ilgili olarak Avrupalı parlamenterlerce yöneltilen soruları ‘sonra yanıtlamak’ üzere geçiştirdiği öğrenildi. Babacan toplantıdan ayrıldıktan sonra bir konuşma yapan komisyonun eş başkanlarından Joost Lagendijk, DTP’yi kapatmanın Türkiye’nin terörle mücadelesine hiçbir katkısı olmayacağını savundu. DTP’nin meclisteki varlığının Kürt sorununun çözümü için ‘büyük fırsat’ olduğunu öne süren Lagendijk, bu süreçte de DTP’nin Avrupa’nın da terör örgütü olarak ilan ettiği PKK ile arasına bir mesafe koymasının şart olduğunu söyledi.

DTP’nin kapatılmasının Türkiye’nin AB üyelik sürecine de olumsuz etkide bulunacağını belirten Lagendijk, Türk hükümetinin DTP’ye karşı önyargılardan uzak yaklaşarak DTP’yle etkin bir iletişim çabasında olduğunu da göstermesini istedi.

Komisyonda DTP adına söz alan milletvekili Bengi Yıldız da, partisinin PKK ile eşdeğer tutulmasının ‘haksız eleştiri ürünü’ olduğunu öne sürdü. Yıldız, DTP’nin Ankara’da, PKK’nın ise Kandil dağında siyaset yapmaya çalıştığını belirtirken, “Ankara ve Kandil birbirine ne kadar uzaksa, biz de PKK’ya o kadar uzağız” dedi.

Öte yandan çok sayıda şair, yazar, avukat ve bilim adamı DTP’nin kapatılmaması için partiye, mecliste bir ziyarette bulundular ve “Kürt sorunu barışçıl yollardan çözülmeli” çağrısı yaptılar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye’de demokrasiye inanmış herkesin terör örgütü karşısında birlik olması gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde benim milletim onları dışlayacaktır” sözleriyle, bir kez daha PKK’yı terör örgütü ilan etme konusunda DTP’ye çağrıda bulundu.

XS
SM
MD
LG