Erişilebilirlik

21 Kasım Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı bir müdahalenin Amerika açısından felaket olacağı görüşüne yer veriyor. Yazar Lionel Beehner’in imzasını taşıyan makalede, Irak’taki Amerikan birliklerinin önemli bir kısmının Kuzey Irak’a kaydırılması isteniyor:

"Amerikan askerlerinin ve peşmergelerin birlikte hareket etmesi, hem Türkiye’nin olası bir işgalini önleyebilir hem de PKK’nin bölgeden atılması konusunda Kürt hükümetine yardımcı olabilir. Washington’un isteğinin aksine, sınır ötesi gerginliğin, özellikle de Kerkük’ün statüsüyle ilgili referandum yaklaşırken, kısa sürede bitmesi beklenmiyor. Türkiye, Kerkük’ün Kürtlerin eline geçmesinin bölgedeki özerk yönetimi bağımsızlığa bir adım daha yaklaştıracağını düşünüyor. Böyle bir durumda Kuzey Irak’ta Amerikan askerlerinin varlığı barışın korunmasını sağlayabilir."

Christian Science Monitor, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “İran’ın nükleer programı konusunda üzerimize düşeni yapacağız” dediğini hatırlatıyor. Ancak gazete, bu söze rağmen Almanya’yı İran’a karşı yeterince kararlı davranmamakla suçluyor:

"Almanya, İran’ın en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke durumunda ve özellikle İran’ın sanayisi açısından büyük önem taşıyan teknolojik ürünler sağlıyor. Yaklaşık beş milyar dolarlık bu ekonomik hattın kesilmesi İran’da işsizliği daha da artırarak molla yönetimine darbe vuracak ve belki de rejim değişikliğine giden yolu açacak. Rusya ve Çin’in İran’a karşı Birleşmiş Milletler’de alınacak bir kararı veto etmesi ihtimali, Amerika’nın Tahran’a yönelik yaptırımlarını kendi müttefikleriyle birlikte uygulaması seçeneğini öne çıkartıyor. Fransa ve İngiltere bu konuda Amerika’ya destek veriyor. Ama Alman iş dünyası, Alman hükümetinin İran’a karşı kararlı adımlar atmasını engelliyor."

Washington Post, yazar Michael Gerson’un Pakistan ve demokrasi konusundaki ilginç bir makalesine yer veriyor. Gerson, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, tıpkı Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek gibi demokratik muhalefeti yok ederek, Amerika’yı “ya diktatörlük ya da İslamcılar” ikilemiyle karşı karşıya bıraktığını yazıyor:

"Stratejik öneme sahip ülkelerin geleceği açısından, radikal İslamcılara alternatif oluşturabilecek liberal güçlerin desteklenmesi, bugün her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Ancak bu, istikrarsızlığa veya rejim değişikliğine yol açabilecek bir biçimde hemen seçimlere gidilmesini gerektirmiyor. Baskıcı yönetimlere karşı ikili bir politika izlenmesini gerektiriyor."

Boston Globe, kök hücre araştırmalarında sağlanan gelişmelere dikkat çekiyor ve Bush yönetimini, hastalıklarla mücadelede büyük umutlar vaad eden bu araştırmalara destek vermeye çağırıyor:

"Embriyoların yok edilmesine yönelik etik itirazlar nedeniyle Başkan Bush, embriyolardan elde edilen kök hücrelerle yapılan araştırmalara federal bütçeden daha fazla kaynak ayrılmasına izin vermiyor. Bilim insanları ise, yetişkin insanların derilerinden alınan hücrelerin, embriyolardan alınan kök hücrelerle aynı işlevi görecek şekilde yeniden programlayan bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntem umut verici. Ancak kök hücre araştırmalarının daha başlangıç aşamasında olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle Kongre, bu yeni yöntemin yanı sıra embriyolardan alınan hücrelerle yapılan araştırmaları da desteklemek için harekete geçmelidir."




XS
SM
MD
LG