Erişilebilirlik

Türk-Amerikan Askeri Görüşmeleri


Türkiye’yle Amerika arasında PKK’ya karşı ortak hareket planı geliştirmek amacıyla diyalog sürüyor. Başbakan Erdoğan’la Başkan Bush’un 5 Kasım’da Washington’da yaptıkları görüşmenin ardından Irak’taki koalisyon güçlerinin komutanı David Petraeus’la Amerika Genelkurmay Başkan Yardımcısı General James Cartwright, Ankara’da Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’la biraraya geldi.

Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınırötesi operasyonu başlatıp başlatmadığına ilişkin tartışmaların arkası kesilmezken,Türkiye’nin operasyonunu önlemek isteyen Amerika, Ankara’ya verdiği ‘etkin işbirliği’ sözünü yerine getirmeye çalışıyor.

Başkan George Bush’un 5 Kasım’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile Washington’da yaptığı görüşmenin ardından Washington-Bağdat-Ankara hattında askeri yetkililer seviyesinde yeni bir istihbarat mekanizmasının devreye gireceğini açıklayan Amerikan yönetimi, bu mekanizmanın işlemeye başladığını gösterdi.

Irak’taki koalisyon güçlerinin komutanı General David Petraeus ile Amerikan Genelkurmay Başkan Yardımcısı General James Cartwright Ankara’ya geldi.

Genelkurmay Başkanlığı’na giderek Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile görüşen iki komutan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Amerika gezisi sırasında temeli atılan istihbarat mekanizmasının detaylarını değerlendirdi.

Türk yetkililer mekanizmayı ‘anlık istihbarat paylaşımı’ olarak nitelerken, mekanizmanın Erdoğan-Bush görüşmesinin hemen ardından işlemeye başladığını duyurmuşlardı.

Amerikalı komutanlarla yapılan toplantının ardından Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Toplantıda; Irak, ortak düşman PKK ile mücadelede süregelen işbirliği ve kapsamlı istihbarat paylaşımı gibi iki ülkeyi ilgilendiren ortak kritik konular görüşülmüştür” denildi. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada da PKK 'ortak düşman' olarak nitelenirken, terörle mücadele konusunda önemli görüşmelerin yapıldığı duyuruldu.

XS
SM
MD
LG