Erişilebilirlik

Türk-Yunan Boru Hattı Açıldı


Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı açıldı.

Türk - Yunan sınırının her iki tarafında düzenlenen resmi törenlere Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ve Amerika Enerji Bakanı Samuel Bodman katıldı.

İpsala’daki törenden önce Türk ve Yunan başbakanları, sınırı oluşturan Meriç Irmağı üzerindeki karayolu köprüsü üzerinde biraraya geldi ve el sıkıştı.

Başbakan Erdoğan, boru hattının hizmete açılıyor olmasının, önümüzdeki dönemde diğer alanlarda atılabilecek adımları da teşvik edeceğine inandığını söyledi. Törene katılan Amerika Enerji Bakanı Bodman, boru hattının Doğu’yla Batı arasında “kritik bir enerji köprüsü” olduğunu belirtti.

Amerika, Avrupa’nın doğal gaz açısından Rusya’ya bağımlılığının azalması için bu boru hattına destek veriyor. Toplam uzunluğu 300 kilometreyi bulan boru hattı sayesinde, Şahdeniz doğal gazı, Türkiye üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştırılacak.

Yunanistan’a ilk yıl 250 milyon metreküp, ikinci yıl 500 milyon metreküp ve sonraki yıllarda yıllık 750 milyon metreküp olmak üzere gaz ihracatı yapılacak. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı daha sonra Adriyatik Denizi üzerinden İtalya’ya uzatılacak.

XS
SM
MD
LG