Erişilebilirlik

AB'den Irak'a İkinci Uyarı


Kuzey Irak’a yönelik olası bir askeri operasyon ve Türkiye’nin PKK’ya yönelik olarak yürüttüğü mücadele, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Avrupa Birliği bugünkü toplantıda Irak hükümetine ve bölgesel Kürt yönetimine ikinci kez, Türkiye’nin sınırlarına saygı gösterilmesi için gerekli önlemlerin alınması çağrısını yapacak.

Taslak sonuç bildirisinde Mesut Barzani liderliğindeki yönetimden ilk kez “Kürdistan Bölgesel Yönetimi” olarak bahsedilmesi dikkat çekiyor. Resmi belgelerinde “Kürt Bölgesel Yönetimi” terimini kullanmayı tercih eden ve bu yaklaşımını 22 Ekim’de tüm Birlik üyeleri adında yapılan Dönem Başkanlığı açıklamasında da teyit eden Avrupa Birliği’nin bu adımı, Türk Dışişleri Bakanlığı açısından sıkıntı yaratma potansiyeline sahip. Bu ifadenin aynen korunması halinde Salı günü yapılacak olan Avrupa Birliği-Türkiye Troyka toplantısında Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yle “kahve molasında” bir araya gelecek olan Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının son halini vereceği sonuç bildirisinde terörle mücadele konusunda Irak ve Türkiye arasındaki diyalog ve işbirliğinin önemine vurgu yapılacak. Türk sınırına saygı gösterilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını talep edecek olan Avrupa Birliği, Türkiye’den de orantısız askeri eylemden kaçınmasını isteyecek. Bildiride 2-3 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilen Irak’a komşu ülkeler konferansına da atıf yapılacak.

Sonuç bildirisinde özellikle Irak topraklarının Türkiye’ye yönelik terörist eylemler için kullanılmasına izin verilmemesi ve Türk sınırına saygı gösterilmesi için gerekli önlemlerin alınması çağrısı önem taşıyor. Dönem Başkanı Portekiz’in 22 Ekim’de yaptığı açıklamanın ardından Birlik dışişleri bakanlarının paralel içerikli bir açıklamaya imza atarak Irak hükümetini ve Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimi ikinci kez uyarması Ankara açısından önemli bir destek olarak algılanıyor.

Dışişleri bakanlarının, savunma ve gelişmeden sorumlu bakanlarla da bir araya geleceği toplantıda öne çıkan diğer gündem maddelerini Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, İran’ın nükleer programıyla ilgili son gelişmeler, Pakistan ve Gürcistan’da yaşanan olaylarla, Kosova’daki son durumu yer alacak. Savunma ve kalkınmayla ilgili bakanları ilk kez aynı platformda bir araya getirecek olması açısından da önem taşıyan toplantıda 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği Zirvesi’nin gündemine yönelik çalışmalara da start verilecek.

Yoğun gündemli bu toplantının ardından yarın da Türkiye’yle Avrupa Birliği arasında dışişleri bakanları düzeyinde troyka toplantısı gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği kanadının Dönem Başkanı Portekiz, bir sonraki Dönem Başkanı Slovenya ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn tarafından temsil edileceği toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ali Babacan katılacak.

XS
SM
MD
LG