Erişilebilirlik

Angela Merkel Yoğun Eleştiri Altında


Angela Merkel, Almanya'nın ilk kadın, protestan ve Doğu Almanya kökenli başbakanı. Saç stili, soğuk görünüşü, kıyafet seçimi ile göreve geldiği ilk dönemlerde medyanın eleştiri konusu oldu. Ancak uluslararası alandaki performansı, krize dönüşen zirvelerde uzlaştırıcı rolü ve başarısı, Almanya’yı Asya ve Afrika’da ticari aktör haline dönüştürmesi, eleştirileri kısa bir sürede kesti. Son birkaç haftada Alman kamuoyunda rüzgarlar yine Merkel’e karşı esmeye başladı. Bunun nedeni Birlik Partileri’nin de lideri olan Merkel’in ülkenin iç sorunlarına uzak durması, neredeyse hiç tavır koymaması. Nitekim Almanya’da geçen günlerde yaşamı felce uğratan ve yılbaşı öncesinde de süreceği tahmin edilen tren grevleri ile bağlantılı, kamuoyundan, ekonomik ve siyasi kuruluşlardan Merkel’e konuya el koyması ve devlet işletmesi olan demiryollarında uzlaştırıcı olarak görev alması konusunda çağrılar yükseliyor. Bir süre önce toplu sözleşme görüşmelerine karışmayacağını açıklayan Merkel ise Alman demiryolları tarihinin en büyük grevi konusunda sessizliğini sürdürüyor. Başbakanın aynı şekilde Alman kamuoyunda çok tartışılan işsizlik parası, akaryakıt fiyatlarının zirveye vurması, koalisyon ortakları arasında yaşanan kriz ve rekor enflasyon oranı gibi konularla ilgili açıklama yapmaması da giderek artan bir tonda eleştiriliyor. Eleştirilerin yoğunlaştığı nokta, bunca önemli iç mesele varken, Merkel’in neredeyse sürekli olarak yurtdışı gezileri yapması ve uluslararası politikalara verdiği öncelik. Merkel’e verip veriştirenlerin başında Başbakanı ‘seyahat meraklısı’ olarak niteleyen muhalefet partileri geliyor. Liberal Parti’den Yankı Pürsün’e göre, Merkel’in politikaya karışmaması hata.

İş çevreleri ise Merkel’in iç politikaya karışmamasını doğru bir tavır olarak niteliyorlar. Türk Alman Ticaret Odası Başkanı Nihat Sorgeç’e göre Almanya’nın uluslararası prestij ve ilişkilerine öncelik veren Merkel, yeni bağlantıların oluşmasına ve ekonominin genişlemesine büyük katkı sağlıyor.

Kendini ‘kararlı ve disiplinli bir profesyone’ olarak tanımlayan Merkel, ‘Demir Leydi’ lakabıyla da tanınıyor. Merkel’e yakın çevreler, gelen eleştirilere rağmen, Başbakanın tavrını sürdüreceğine ve 2009 yılındaki seçimlere de uluslararası alanda çok başarılı politikacı imajıyla gireceğine kesin gözüyle bakıyorlar.

XS
SM
MD
LG