Erişilebilirlik

Irak'ta Saldırılarda Önemli Ölçüde Düşüş Var


Irak’ın güneyindeki İngiliz kuvvetlerinin komutanı, geçen Eylül ayında Basra’dan tamamen çekilmelerinden bu yana, bölgede saldırıların sayısında ciddi düşüş yaşandığını bildirdi.

Tümgeneral Graham Binns’e göre, İngiliz askerleri ve Irak güvenlik kuvvetlerine yönelik saldırılar, yüzde 90 azalma kaydetti.

Komutan, saldırıların azalmasını, İngiliz askerlerinin artık Basra sokaklarında devriye gezmemesine bağladı ve “Askerler sokaklardan çekildiği için saldırıların arkasındaki nedenler de ortadan kalktı” yorumunda bulundu.

İngiliz ordusu iki ay önce Basra’dan tamamen çekilerek, kent yakınlarındaki bir hava üssüne yerleşti. Kent şu anda tamamen Irak güvenlik kuvvetlerinin denetiminde bulunuyor.

Bir Amerikalı tümgeneral de, yol kenarına bomba yerleştirilerek düzenlenen saldırıların son iki yılın en düşük düzeyine geldiğini duyurdu. Tümgeneral James Simmons, Irak halkının cephanelikleri ihbar etmesi ve İran’ın da, Irak’a silah girişini kesmesinin bu azalmada etkisi olduğunu söyledi. Iraklı Şii militanlara silah sağladığı iddialarını reddeden İran, birkaç ay önce, sınırdan silah geçişini önlemeye çalışacağını bildirmişti.

Öte yandan dün Kerkük’teki bombalı intihar saldırısında 6 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Saldırı üst düzey bir Kürt emniyet yetkilisinin konvoyunu hedef aldı.
XS
SM
MD
LG