Erişilebilirlik

'Sınırötesi Operasyon Uygulanma Aşamasında'


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kuzey Irak'a sınırötesi operasyonu başlatıp başlatmadığına ilişkin tartışmalar sürerken, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, operasyonu öngören tezkerenin ‘uygulanma aşamasında’ olduğunu söyledi. Başbuğ, operasyon konusunda medyada çıkan farklı haberlerden yakınırken, “Bu süreçte, karar alıcıları özellikle medyamız rahat bıraksın” diye konuştu.

Türkiye-Irak sınırındaki hareketlilik sürerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 24. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ gazetecilerin ilgi odağı oldu. Saygun, sınırdaki hareketliliğe ilişkin bilgi almak isteyen gazetecileri “Ben konuşmayacağım” sözleriyle geri çevirirken, gazetecilere tam 45 dakika açıklama yapan Orgeneral Başbuğ oldu. Başbuğ, açıklamalarının büyük bir bölümünde tezkere ve kuzey Irak’a olası sınırötesi operasyon konusunda medyada çıkan farklı haber ve yorumları eleştirdi. Başbuğ, sınırötesi harekatın uygulanma sürecinde olduğunu belirtirken, “Artık bu tezkerenin uygulaması ne zaman, ne olur tabii elbette o ayrı bir konu. Ama ben diyorum ki bu süreçte karar alıcıları özellikle medyamız rahat bıraksın" dedi. Başbuğ, medyada ‘büyük bilgi kirliliği’ yaşandığını öne sürerken, herkesin Genelkurmay tarafından yapılan resmi açıklamalara kulak vermesini istedi.

Dağlıca Bilgileri

Orgeneral Başbuğ, 21 Ekim’de Türk askeri ile PKK arasında Hakkari-Dağlıca’da çıkan çatışmayı hatırlatırken, Dağlıca Taburu’nun kendisine verilen görevi yerine getirdiğine ilişkin ‘en ufak bir şüphelerinin olmadığını’ vurguladı. Başbuğ, Dağlıca olayında en önemli noktanın, PKK’nın son 10 yılda gerçekleştirdiği en büyük çaplı eylem olduğunu söyledi. Dağlıca'ya giden PKK’lıların hepsinin Irak'ın kuzeyinden gelmediğini kaydeden İlker Başbuğ, eylemin 3 ayrı istikametten gerçekleştirildiğini belirtti. Başbuğ, Dağlıca olayında Türk askerinin üzerine düşeni yapmadığını öne sürenlerin, ‘şehitlere haksızlık’ ettiğini kaydetti. Herşeye karşın Dağlıca olayının incelendiğini anlatan Başbuğ, inceleme sonuçlarını kimseyle paylaşmak durumunda olmadıklarını da öne sürdü.

“TSK Kararlı”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yıllardır sınırötesi harekatta bulunduğunu ifade eden Başbuğ, Irak’ın kuzeyine ilk harekatın 1983’te, son harekatın da 2001’de gerçekleştiğini hatırlattı ve TSK’nın tüm harekatlarda başarılı olduğunu kaydetti.

Başbuğ, TSK’nın cesaretinin ve özgüveninin ‘tam’ olduğunu da belirtti ve terörle mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Başbakan Tayyip Erdoğan da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sadece Türkiye sınırları içinde faal olduğunu belirtirken, mevcut durumda operasyonun sözkonusu olmadığını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG