Erişilebilirlik

'Hamas'ın Gazze'den Çıkma Zamanı Gelmiştir'


Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas, Gazzelileri Hamas’a karşı başkaldırmaya çağırdı. Abbas, Ramallah’ta yaptığı konuşmada, Hamas’ın Filistin halkına zarar verdiğini ileri sürdü.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas geçen Pazartesi günü Gazze'de yaşanan Hamas - El Fetih çatışmasına ithafen "Hamas'ın Gazze'den çıkma zamanı gelmiştir" dedi. Filistinin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın ölümünün 3.yıldönümü törenlerinde Hamas militanları göstericilerin üzerine ateş açmış ve çoğu El Fetih destekçisi olan grup ile Hamas militanları arasında yaşanan çatışmalarda ona yakın kişi hayatını kaybederken yüzden fazla kişide yaralanmıştı.

Abbas Gazze'deki Filistinlilerin Hamas yönetimi altında sıkıntıda olduklarını ve grubun gerekirse güç kullanarak bölgeden çıkarılması gerektiğini söyledi. Abbas ayrıca Gazze yönetiminin Hamas'ın elinde bulunmasının İsrail'e de bölgeye ambargo uygulaması için gerekçe verdiğini ifade etti. Abbas'ın bu açıklaması Gazze'nin kontrolünün geçen Haziran ayında Hamas'ın eline geçmesinden bu yana grubun bölgeden çıkarılması yolunda yaptığı ilk açıklama.

Filistin lideri daha önceki açıklamalarında sadece Hamas'ın halktan özür dilemesi gerektiğini söylemişti. Öte yandan Gazze'de Hamas militanları geçen Pazartesi günü yaşanan olaylar sonrasında bölgedeki kontrollerini arttırıyor. Çatışmalardan sorumlu tuttukları El Fetihlileri gözaltına almayı sürdüren Hamas üyeleri son olarak toplumsal ve politik gösterilere kısıtlamalar getirileceğini açıkladılar. Bölgeden gelen son haberlerde de bazı gazetecilerin gözaltına alındıkları bildiriliyor.

Gazze'de çalışmak için Hamas İçişleri Bakanlığının verdiği gazeteci kimliklerinin olması gerektiğini söyleyen yetkililer bu karta sahip olmayan gazetecilerin bölgede çalışmalarına izin verilmeyeceğini duyurdu. İsrail'de bulunan Yabancı Gazeteciler Birliği kararı kınadı ve bunun bölgedeki gazetecilerin işini kasıtlı olarak zorlaştırmak olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG