Erişilebilirlik

14 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i olağanüstü hal ilanını kaldırmaya ve anayasal sürece dönmeye çağırıyor. Gazete, Ocak ayında yapılacağı açıklanan seçimlerin özgür ve adil bir biçimde gerçekleşmesi için gerekli bütün önlemlerin de alınmasını istiyor.

"Bu talepler karşılanmazsa, 11 Eylül 2001’den bu yana Pakistan’a 10 milyar dolardan fazla yardım yapan Amerika, bu yardımın bir kısmını aşırı uçlarla mücadele koşuluna bağlamalı ve doğrudan terörle mücadeleyle bağlantılı olmayan yardımları da gözden geçirmelidir. Amerika’nın Pakistan’da korunması gereken çok önemli çıkarları vardır. Bunun için de istikrarlı bir sivil toplumun ve demokratik sürecin savunulması, terörle mücadele edilmesi ve Pakistan’ın nükleer silahlarının güvence altına alınması konularında kararlı olmak gerekir."

Washington Post ise Pakistan’da ev hapsinde tutulan muhalif lider Benazir Butto’nun bir makalesine yer veriyor. Butto, Müşerref’i demokrasiye dönme sözünü tutmamakla suçluyor ve yapılacak seçimin adil olmayacağını savunuyor:

"Müşerref, demokrasi yanlısı güçleri nasıl bastıracağını biliyor. Ancak Usame Bin Ladin’i tutuklamaya ve aşırı güçleri engellemeye gelince ya buna gücü yetmiyor ya da böyle bir niyeti yok. Pakistan’da sadece askeri bir diktatörlük olduğunu söylemek doğru olmaz. Söz konusu olan klasik bir polis devletidir. Sovyetler Birliği döneminde halk, Politbüro’nun yaptığı seçimlerin hileli olduğunu biliyordu. Şimdi, Pakistan halkı da olağanüstü hal koşullarında yapılacak bir seçimin aynı şekilde hileli olacağını çok iyi biliyor."

Boston Globe, Sri Lanka’da hükümet güçleriyle ayrılıkçı Tamil Kaplanları arasındaki çatışmaların yeniden hız kazandığını belirtiyor. Çatışmalar nedeniyle son 20 yılda 70 bin insanın öldüğünü hatırlatan gazete, Sri Lanka’ya silah satışının yasaklanmasını istiyor:

"Sri Lanka’ya uluslararası bir silah ambargosu uygulanmalıdır. Devlet başkanı Rahinda Rajapaksa, böyle bir ambargonun yıkıcı sonuçlarını göstererek milliyetçi Sinhalaları, Tamil bölgesinde iktidarı devretmeye ikna etmelidir. Ardından da konfederal bir Sri Lanka’da Tamillerin özerk bir yönetim kurmasını sağlayacak anayasa değişikliklerini gerçekleştirmelidir. İster Sinhala, ister Tamil olsun bütün Sri Lankalıların çıkarına en uygun çözüm budur."

Los Angeles Times, Papa 16. Benedict’in Avrupa Birliği’ni Hıristiyan bir yapılanma olarak tanımlayan açıklamasını eleştiriyor. Gazete, din ve devlet işlerinin ayrılması konusunda Papa’ya Amerika’yı örnek gösteriyor:

"Avrupa’da kısa süre öncesinde kadar şu veya bu biçimde Hıristiyanlığın kurumsal din olması olağan bir durumdu. Ancak hiçbir zaman ulusal bir kilisesi olmayan Amerika’da, Protestanlar, Katolikler, Yahudiler ve şimdi de Müslümanlar kendi ibadetlerini özgürce yapabildiler. Belki de en önemlisi, yapılan araştırmalar Amerika’daki Müslümanların Avrupa’daki Müslümanlara kıyasla topluma daha fazla uyum sağladığını gösteriyor. Papa, onların da sesini duymalıdır."
XS
SM
MD
LG