Erişilebilirlik

Sarkozy Türkiye Konusunda Net Değil


Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na hitap eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, konuşmasında Türkiye’yle ilgili olarak gündeme getirdiği Akdeniz Birliği ya da akil adamlar komitesi gibi unsurlara değinse de Ankara’yı doğrudan hedef almamayı tercih etti. Bu konuşma öncesinde Sarkozy’nin Avrupa Parlamentosu’nun siyasi grup liderleriyle gerçekleştirdiği toplantının önemli gündem maddelerinden birini ise Türkiye oluşturdu.

Avrupa Birliği içinde tartışılmamaya özen gösterilen dosyalardan biri olan ve herhangi bir ortak kararın bulunmadığı “Avrupa’nın sınırları” konusunda, kafasında Türkiye’yi dışarıda bırakan bir şablon oluşturan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin dönem başkanlığı sırasında “tam üyeliğe yol açmayacak unsurları” destekleyeceğini söyledi. Sarkozy, Türkiye’yle ilgili yaklaşımında fazla bir değişiklik olmasa da siyasi grup liderlerinin “Net değildi” yorumunu yapmalarına neden olan bir tavır takındı.

Görüşmeden çıkan yorumlar Sarkozy’nin “Türkiye’yi doğrudan üye yapacak başlıklar” olarak tanımladığı tarım, ekonomik ve parasal politika, mali ve bütçesel hükümler, kurumlar ve bölgesel politika başlıklarında ilerleme sağlanmasına Fransa olarak olanak tanımayacağını teyit ettiğini ortaya koydu. Sarkozy, Paris’in 2008’in ikinci yarısındaki dönem başkanlığı sırasında müzakereleri durdurup durdurmayacağı yönündeki soruya “Tam üyeliğe yol açmayacak adımları destekleyeceğim” cevabını verdi. Sarkozy’nin bu açıklamaları, Sosyalist Grup tarafından “Fransa’nın gelecek yıl üstleneceği Dönem Başkanlığı sürecinde Türkiye-AB ilişkileri açısından endişe verici” olarak nitelendirildi.

Sarkozy’nin yaklaşımını değerlendiren Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, “Fransa Cumhurbaşkanı’nın tutumu direktti. Kendisi açısından Avrupa’nın net sınırlara sahip olduğunu ve Türkiye topraklarının büyük kısmının Asya Minör’de olduğunu ifade etti” dedi. Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunun altını çizen Schulz, “Ankara’yla güçlü ilişkiler AB’nin de çıkarına. Uzun vadede AB üyeliği perspektifi ülkede daha şimdiden ileri düzeyde reform yapılmasını sağladı ve daha da fazla ilerleme kaydedilmesini sağlyacak” diye konuştu. Türkiye’yle yürütülen müzakerelerin tüm Müslüman dünyasına yönelik bir mesaj olduğunun altını çizen Schulz, “Bu görüşmelerin Fransa Dönem Başkanlığı’nda kaba bir şekilde kesilmesi zarar verici bir geri adım olur” diye konuştu.

Hristiyan Demokratların lider Joseph Daul da Sarkozy’nin son 20 yıldır Türkiye’ye karşı dürüst olunmadığını, herkesin Ankara’ya üyelik sözü verdiğini ama bunun bir türlü gerçekleşmediğini söyleyerek “Artık dürüst olmanın zamanı geldi” dediğini söyledi. Liberal Grup Başkanı Graham Watson ise, Sarkozy’nin Türkiye konusunda çelişkili mesajlar verdiğini ifade etti. Yeşiller de verilen mesajların net olmadığını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG