Erişilebilirlik

Gazze'de El Fetih Üyelerine Tutuklama


Gazze’de Hamas, dün yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan dev protesto gösterisinden sonra en az 400 El Fetih üyesini tutukladı.

Hamas’a bağlı güvenlik güçlerinin, Yaser Arafat’ın üçüncü ölüm yıldönümünde yürüyüş yapan El Fetih yanlılarına ateş açması sonucu 100 kişi de yaralanmıştı.

Filistin lideri Mahmut Abbas, Yaser Arafat’ı anma töreninde çıkan 200 bin kişinin katıldığı şiddet olayları nedeniyle üç günlük yas ilan etti. Yas çerçevesinde Batı Şeria ve Gazze’de dükkanların çoğu kepenk kapattı.

Pazartesi günü Gazze’de yaşanan çatışmalar geçen Haziran ayında Hamas`ın bölgenin kontrolünü El Fetih’ten askeri darbe ile almasından bu yana bölgede yaşanan en büyük çatışma olarak değerlendiriliyor.

Yaser Arafat`ın ölümünün üçüncü yıldönümünde düzenlenen anma töreninde Hamas militanlarının göstericiler üzerine ateş açması ile başlayan olaylarda yedi kişi hayatını kaybetmiş, yüzden fazla kişi de yaralanmıştı.

Olaylar sonrasında Salı sabahı erken saatlerde Hamas güvenlik güçleri Gazze şeridinde çok sayıda El Fetih üyesini gözaltına aldı. Hamas yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı Arafat’ı anma töreninde yaşanan çatışmaları El Fetih destekçilerinin başlattığını ileri sürüyor. Ancak El Fetihçiler ise tam tersini iddia ediyor. Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas`ın yardımcılarından Yasser Abd Rabo, olayların tek sorumlusu olarak Hamas` ı gösteriyor.

Rabo Hamas militanlarının kendilerini diğer Gazzelilerden soyutladıklarını ve İsrail askerleri gibi davrandıklarını ifade ediyor.

Öte yandan Gazze` nin eski El Fetihli liderlerinden Muhammed Dahlan Gazze halkını başka gösteriler düzenleyerek Hamas’a tepki göstermeye çağırdı. Dahlan Gazzelilerin Hamas` dan bıktığını ileri sürdü.
XS
SM
MD
LG