Erişilebilirlik

Avrupa'da İran'a Karşı Ortak Tutum


Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy İran’a karşı ortak bir tutum izleme konusunda anlaştı.

Sarkozy, bugün Berlin’de Merkel ile yaptığı görüşmeden sonra İran’ı nükleer programından vazgeçirmek için yeni yaptırımlar gerektiği konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Sarkozy , Merkel ile İran’ın asla nükleer silahlara sahip olmaması konusunda aynı görüşü paylaştıklarını söyledi.

Merkel ise, Güvenlik Konseyinin iki daimi üyesi Çin ve Rusya’yı yaptırımları desteklemeye ikna için birlikte çalışmayı kararlaştırdıklarını belirtti. Görüşmede iki ülkede yaşayan göçmenler sorunu da ele alındı.

Dönüşümlü olarak altı ayda bir yapılan Fransız – Alman Ortak Bakanlar Kurulu, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başkanlığında gerçekleşti. İki ülkenin bütün kabine üyelerinin katıldığı toplantıda Almanya ve Fransa’nın göç politikaları ve karşılıklı olarak edinilen tecrübelerin değerlendirilmesi gümdemi oluşturdu.

Avrupa Birliği’nde bütünleşme sürecinin lokomotifi olarak görülen bu iki ülke, ‘Uyum Zirvesi’ olarak tanımlanan Bakanlar Kurulu toplantısında, ağırlıklı olarak Fransa’daki Cezayir, Almanya’da da Türkiye kökenli göçmenlerin sorunlarını ele aldılar. Sarkozy ve Merkel, değişik kültürlerin karşılıklı saygı kuralları içinde bir arada yaşayabileceğini vurguladılar.

Fransa Cumhurbaşkanı, Fransa’da yaşayan göçmenlerin dil konusunda daha az sorunları olmasını bir avantaj olarak gösterirken, Merkel ise Alman toplumunun kendini göçmenlere karşı açması gerektiğini söyledi. Bu Almanlar için daha açık olmaları anlamına geliyor.

Kendi içine kapanarak, sen ötekisin, sen bana benzemiyorsun, senin başka alışkanlıkların var diyerek uyumu sağlayamayız. Uyum tek taraflı gerçekleşemez, bu ülkenin insanları ile buraya sonradan gelenlerin ortak yürümesi gereken bir yol. Yalnız ortak payemizin dil olduğunu da belirtmek istiyorum, Almanca’yı öğrenmeden toplumla kaynaşmak olanaksız bir durum.

Bu arada Merkel, kendi Birlik Partisi’ne yönelik bir özeleştiri de yaptı ve CDU’nun Federal Parlamento’da Türk kökenli bir milletvekilinin olmasının çoktan zamanı geldiğini söyledi. Bakanlar Kuruluna paralel, bakanlar gün boyunca Türk göçmenlerin derneklerini, gerçekleştirdikleri projeleri ve göçmen ağırlıklı okulları ziyaret ettiler. Sarkozy ve Merkel, bir lisede öğrencilerle göç ve uyum konularını tartışırken, iki ülkenin Çalışma Bakanları’da Türk gençlerinin meslek eğitimi yaptığı bir merkezi gezdiler, gençlerden uyum konusunda ne düşündüklerini öğrendiler.

Öte yandan Alman ve Fransız Dışişleri Bakanları, Steinmeier ve Kouchner, Almanca arabeskin kralı olarak tanımlanan Muhabbet adlı şarkıcıyla birlikte ‘Almanya’ adlı şarkıyı söyledi. Sarkozy’nin Fransa Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinden bu yana beşinci kez bir araya gelen iki lider, Berlin buluşmalarında, uyum konusunun dışında, Avrupa Birliği'nin işleyişi ve kurumlarında reform yapılması, ayrıca başta İran olmak üzere Ortadoğu ve Pakistan'da yaşanan gelişmeleri de ele aldılar.

XS
SM
MD
LG