Erişilebilirlik

Almanya'da PKK Protestoları


PKK’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği son saldırılar ve Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası askeri operasyonu geçtiğimiz günlerde Almanya’da da Türk ve Kürt grupların gösterilerine neden oldu, bu gösterilerde kısmen şiddet olayları çıktı. Bu arada PKK sempatizanlarının yapılan gösteri ve mitinglerde yasak olmasına rağmen PKK bayraklarıyla, sembolleriyle sokaklara çıkmasına bunları taşımasına izin verilmesi Almanya’da tepkilere neden oluyor.

PKK terör örgütü son günlerdeki olaylar ve Almanya’daki değişik gösterilerle ülkede yeniden güncel duruma geldi. Siyasetçiler ve medya, PKK sempatizanlarının Anayasayı Koruma Örgütü tarafından daha yakından takip edilmesini talep ediyorlar. Bu politikacılardan biri Sol Parti Federal Milletvekili Prof. Hakkı Keskin.

PKK 1993’den bu yana Almanya’da yasak. Bu yasak PKK’nın devamı olarak 2003 yılında kurulan Kongra-Gel adlı örgütü de kapsıyor. Anayasayı Koruma Örgütü Almanya’da yaklaşık 11 bin 500 PKK yada Kongra Gel üyesi yada sempatizanı olduğunu belirtiyor. Bu örgütlerin faaliyetleri yasak, ancak buna rağmen örgütün gizli bir şekilde eylemlerini sürdürdüğü Anayasayı Koruma Örgütü’nün yıllık raporunda açıkça belirtiliyor. Berlin Anayasayı Koruma Örgütü Yöneticisi Claudia Schmid’de bunu doğruluyor. Schmid şöyle konuşuyor:

"PKK faaliyetleri yasaklı bir örgüt. Almanya’da bu örgütün yandaşları ve halefi örgütler var. Örneğin geçen yıl PKK sempatizanları Türkiye’deki olaylara tepki olarak burada çok sayıda kundaklama eylemi gerçekleştirdiler. Cezai durumdan güvenlik güçleri sorumlu. Bu bağlamda soruşturmalar devam ediyor. Kısa süre önce bir PKK üyesi mahkum oldu. Bu savcılık ve polisin görevi.“

Kongra-Gel kamuoyunun dikkatini çekebilmek için yasaklı olmasına rağmen propaganda faaliyetlerini sürdüyor. Buna ilişkin Anayasayı Koruma Örgütü yöneticisi Claudia Schmid de güvenlik birimlerinin olaykları takip ettiğini ve kanıtlar olduğu sürece soruşturmaların sürdüğünü belirtiyor. Schmid, "PKK’nın kamuoyunda desteklenmesi konusunda çok sayıda soruşturma sürüyor. Örneğin bir süre önce PKK’yı destekleyen Ben PKK’yım adlı bir kampanya vardı. Bu da polis tarafından soruşturmaya alındı.“ diye konuşuyor.

PKK sempatizanlarının yapılan miting ve gösterilerde PKK bayraklarını, yasaklı sembolleri taşıyabilmesi ise polisin izlediği taktik ve strateji ile gerekçelendiriliyor. Polis yetkilileri gerilimi daha da arttırmamak ve birkaç sembol yüzünden olay çıkmasına sebebiyet vermemek için organizatörlerle karşılıklı anlaştıklarını belirtiyor. Berlin Anayasayı Koruma Örgütü Yöneticisi Schmid de bunu vurguluyor. Claudia Schmid, "Genel olarak PKK bayrakları taşımak yasak çünkü PKK yasaklı bir örgüt. Ama geçen hafta sonu yapılan miting Öcalan’ın hapiste zehirlendiği iddialarına karşı gerçekleştiği için durum farklıydı“ diyor.

Bu arada PKK sempatizanlarının önümüzdeki günlerde de Almanya’nın değişik kentlerinde gösteri be yürüyüş yapmayı planladıkları da bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG