Erişilebilirlik

Fransa Niteliksiz İşçi İstemiyor


Fransa artık 'niteliksiz' göçmen istemiyor. Fransa’nın Göçmen ve Milli Kimlik Bakanı, 6 aylık bakanlığı döneminde 18 bin 600 yasa dışı göçmenin sınır dışı edildiğini açıkladı. Bundan böyle göçmen kabullerinde belirledikleri 30 meslek grubuna mensup kişileri seçeceklerini bildiren Bakan Hortefeux, Fransa’nın da diğer ülkeler gibi 'seçilmiş göçmen' kabul edeceğini bildirdi.

Fransa Göçmenler ve Milli Kimlik Bakanı Brice Hortefeux’nün hem yeni kurulan bakanlığı, hem de yeni hazırladığı 'seçilmiş göçmen' yasası Fransa komuoyunda sert eleştiriliyor. Ancak Bakan Hortefeux, göreve gelişinin üzerinden 6 ay geçtikten sonra kameraların karşısına geçerek, icraatlarının bilançosunu çıkardı, eleştirilere rağmen yeni göçmen politikalarını uygulamaya devam etmekte kararlı olduklarını söyledi.

Bakan Hortefeux, Paris’te düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar 18 bin 600 illegal göçmeni sınır dışı ettiklerini belirtti. Fransa’ya bağlı deniz ötesi ülkeler de göz önünde tutulduğunda bu rakamın 40 bine yaklaştığını açıkladı. Bu yılın ilk dokuz ayında, illegal göçmen çalıştıran 332 işveren tutuklanırken, bu rakamda geçtiğimiz yıla oranla yüzde 87 oranında artış sağlandı. Yasa dışı çalışırken yakalann işçi sayısında da yüzde 60 ilerleme kaydedildi.

Bakan Hortefeux, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin hedeflediği 25 bin göçmenin sınır dışı edilmesi hedefini gerçekleştiremediğini ancak önümüzdeki yıl, kağıtsız göçmen avına çıkan bakanlığa yapılan tüm itiraz ve protestolara rağmen, yasadışı olarak ülkede kalan yabancıların sınırdışı edilmesinde kararlı olduklarıını kaydetti.

Bakan, Fransa’ya aile birleşimi ilkesinden yararlanarak girmek isteyen göçmenlere DNA testi uygulanmasına kadar bir dizi sert önlem içeren yasayla ülkeye yalnızca ihtiyaç olan alanlarda, istenen ülkelerden 'seçilmiş göçmen' almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Eleştirilere 'Fransa diğer Avrupa ülkelerinden ne fazla ne de eksik, tıpkı diğer ülkeler gibi göçmen politikası uygulayacak' yanıtını verenBakan Hortefeux, Fransa’nın ihtiyacı olan meslek kollarını bir liste halinde açıkladı. Bakan, adeta Fransa’nın göçmen kabul haritasını çıkardığı listede, bölge bölge kabul edilebilecek göçmen sayısı ve niteliğini belirledi.

Bu plana göre, bir yandan ülkedeki yasa dışı göçmenlerin tespit çalışmaları sürerken bir yandan da yeni göçmen girişinde titiz davranılacak. Fransa’ya yalnızca 30 iş kolunda göçmen alınacak, bu iş kollarında da yüksek öğrenim görenler tercih edilecek.

Ancak Avrupa ülkelerinden gelecek talepler için iş kolu yelpazesi geniş tutularak bu rakam 61 ile 152’ye çıkarıl acak. Bilgisayarcı, inşaat işçiliği ve şantiye şefi gibi acil ihtiyaç olan 6 iş kolunda başvuran göçmenler, Fransa’nın her yerinde çalışabilecekler.

Ancak bunun dışındaki iş kollarında, sadece belli bir işe ihtiyaç duyan belli bölgelerde çalışabilecek göçmen girişine izin verilecek. Ayrıca ülkelerden gelecek göçmen sayılarına da kota konulacak, hangi ülkelerden göçmen kabul edileceği konusunda ikili anlaşmalara imza atılan ülkelerin vatandaşları tercih edilecek.
XS
SM
MD
LG