Erişilebilirlik

Irak'ın Kuzeyinde Kaygılı Bekleyiş


Irak’ın kuzeyinde, gergin bir bekleyiş var. PKK’ya karşı operasyon ihtimali, bölgede kaygılara yolaçıyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’ın Washington ziyaretinde Türkiye’nin, PKK militanlarıyla mücadele planlarını anlattığını belirtti. Başkan Bush Erdoğan’a, Amerika’nın PKK’ya karşı istihbarat paylaşacağını söylemişti. Abdullah Gül, Amerika’nın, Irak’ta terörün tüm unsurlarıyla mücadele etmesi gerektiğini savundu:

Cumhurbaşkanı Gül, Irak’ın kuzeyindeki PKK terörüyle de mücadele etmenin, Amerika’nın sorumluluğu olduğuna işaret etti.

Amerika PKK’yı terör örgütü olarak görüyor, bununla birlikte Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı büyük bir sınır ötesi operasyon düzenlememesi için Türkiye’yi iknaya çalışıyor.

Demokratik Toplum Partisi Siirt Milletvekili Osman Özcelik, Amerika’nın Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu soruna henüz çözüm bulamadığını ve çözümün yolunun da diyalogdan geçtiğini anlatıyor.

Irak’ın kuzeyindeki yarı özerk Kürt yönetimi yetkilileri de durumu yakından izliyor. Kürdistan Demokratik Partisi’nin eski Ankara temsilcisi Sefin Dizayi, şu sırada partinin uluslararası ilişkilerden sorumlu yetkilisi... Dizayi, PKK’nın silah bırakması ve Türkiye’ye saldırarak kışkırtıcı hareketlerden kaçınması gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte Dizayi, karşılıklı anlaşarak soruna çözüm bulmayı reddettiği için Türkiye’yi de eleştiriyor:

Sefin Dizayi, PKK sorununun Türkiye’nin iç sorunu olduğu ve Türkiye’den dışa yayıldığı görüşünde. KDP yetkilisi, yine de kendi bölgelerinin PKK tarafından sıçrama tahtası olarak kullanılmasından ve komşu ülkelere zarar vermesinden rahatsız. Dizayi, “Eğer geçmişte askeri seçenekler kullanıldı ve başarı alınmadıysa, bu durumda tahtanın başına geçip durum değerlendirmesi yapmalı ve diğer çözüm yolları bulmalıyız,” diye konuşuyor.

Irak’ın Türkiye’yle sınır bölgesinden sorumlu KDP yetkilisi Muhammed Muhsin de, bölgenin şimdilik sessiz olduğunu, ama bu sessizliğin her an bozulabileceğini söylüyor:

Kürt yetkili, halkın kaygı içinde olduğunu, ama saldırıya uğramaları durumunda kendilerini savunacaklarını kaydediyor. Muhsin, Türkiye’nin operasyon düzenlemesi durumunda, Amerika’nın Kürtleri koruması gerektiğini de öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG