Erişilebilirlik

Ankara'da Farklı Değerlendirmeler


Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush Washington’da terörle mücadele konusunda ortak hareketin yollarını görüşürken, Ankara’da tüm dikkatler bu görüşmeden çıkacak sonuçlara çevrilmişti.

Erdoğan’ın görüşme sonrası, hükümete Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için yetki veren tezkerenin kullanılmasında kararlı olduğunu açıklaması, Ankara’da ilk olarak Washington’un operasyona ‘yeşil ışık’ yaktığı şeklinde yorumlandı.

Ancak, Dışişleri Bakanlığı ya da Başbakanlık’tan bu yorumları doğrulayacak net açıklamalar gelmemesi, Türkiye’nin bundan sonra ne yapacağı sorularını da beraberinde getirdi. Tüm bu sorular sorulurken Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, hükümete 17 Ekim’de tezkere ile verilen yetkinin kullanılması yönünde hükümetin siyasi, diplomatik ve askeri adımları atma kararlığının sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Erdoğan-Bush görüşmesinde terörle mücadele konusunda Türkiye ile ABD’nin ortak siyasi irade beyanında bulunduğu belirtilirken, Başkan Bush’un PKK’yı ‘ortak düşman’ olarak tanımlamasının bu iradenin bir göstergesi olduğu kaydedildi. Açıklamada, Erdoğan-Bush görüşmesinde tarafların ortak iradesini uygun olarak PKK’ya karşı alınacak askeri tedbirler kapsamında iki ülke makamları arasında operasyonel koordinasyonun sağlanması amacıyla doğrudan iletişim kanallarının güçlendirilmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı.

“Zorunlu işbirliği”

Erdoğan-Bush görüşmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, ABD’nin terörle mücadelede Türkiye ile işbirliği yapmaya zorunlu olduğunu söyledi. Azerbaycan’a resmi ziyaretinden önce basına açıklama yapan Gül, Başbakan Erdoğan’ın Amerika ziyaretinden önce Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki tüm hazırlıklarını belirlediğini dile getirdi. Amerika’yı “Irak’ın resmi işgal gücü” olarak niteleyen Gül, Kuzey Irak’taki terör örgütüyle mücadele etmenin de Amerika’nın sorumluluğunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin hedefinin de PKK olduğunu vurgulayan Gül, “Bu konuda da ABD'nin işbirliği yapma zorunluluğu vardır. Bu da gayet açık seçik şekilde ortaya çıkmıştır" dedi.

“Önemsemek istiyorum”

Erdoğan-Bush görüşmesinden çıkan sonuçlar, muhalefetin de gündemindeydi. Sınır ötesi operasyon konusunda Başbakan Erdoğan’a “Artık, gereğini yap” çağrısında bulunan ana muhalefetteki CHP lideri Deniz Baykal, ABD’nin PKK’yı ‘düşman’ ilan etmesini de ‘önemsemek istediğini’ söyledi.

ABD Başkanı Bush'un PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesinin ve istihbarat işbirliği önermesinin önemine dikkat çeken Baykal "Perde arkasındaki görüşmelerde bir başka danışıklı dövüş yoksa, bir başka angajman yoksa; tablo Türkiye'nin müdahalesine yardımcı olmaktadır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Erdoğan-Bush görüşmesini 'dağ fare doğurdu' sözleriyle eleştirdi ve "Türkiye için her anlamda bir hüsran ve hezimet olmuştur" dedi. Erdoğan’ın aradığını bulamadığını söyleyen Bahçeli, Amerika’nın ‘boş güvenceler’ vererek Türkiye’yi oyaladığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG