Erişilebilirlik

Bush - Erdoğan Görüşmesi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Bush'un Beyaz Saray’daki görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmeden sonra Bush ve Erdoğan birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başkan Bush, “Amerika’nın stratejik ortağı” olarak tanımladığı Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu belirtti. “Ortak kaygımız olan bir konuda uzun ve yapıcı bir görüşme yaptık” diyen Bush, PKK bir terör örgütüdür dedi.

Bush, “PKK ortak düşmanımızdır, Türkiye’nin, Irak’ın ve Amerika’nın ortak düşmanıdır” şeklinde konuştu. Bush, görüşmelerinde, istihbarat paylaşımının geliştirilmesi konusunu değerlendirdiklerini; iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin daha sık irtibatta olması gerektiği konusunda birleştiklerini ve bir üçlü mekanizma kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Bush, bu üçlü mekanizmada, her iki ülkenin Genelkurmay ikinci başkanlarıyla Irak Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus’un yer alacağını açıkladı.

Bush, Başbakan Erdoğan’a çok net bir şekilde, Türkiye’yle yakın işbirliği yaparak bu sorunu gidermek istediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan da “stratejik ortaklar olarak Amerika’yla Türkiye’nin terörle mücadelede birlikte mücadele ettiğini” söyledi. Erdoğan, sınır ötesi operasyona yetki veren Türkiye Büyük Millet Meclisi tezkeresinin kabul edildiğini hatırlattı ve bunun, sadece PKK terör örgütünü hedef alan bir adım olduğunu vurguladı.

Ortak mücadelenin devamının büyük önem taşıdığını söyleyen Başbakan, bu çerçevede, “istihbarat paylaşımına öncelik verdiklerini” kaydetti. Erdoğan, Başkan Bush’la görüşmesinde şu konuların değerlendirildiğini söyledi: terör kamplarının dağıtılması; liderlerinin tutuklanması; ve lojistik desteğin kesilmesi...

"Temennimiz bu çalışmaların neticesini yakında almamızdır" diyen Erdoğan, "Düşüncelerimizin büyük oranda örtüştüğünü gördüm, bundan dolayı ayrıca memnunum."

Türkiye’nin sınır ötesinde operasyon düzenlemesine Amerika’nın nasıl tepki göstereceği şeklinde soruya Başkan Bush, “varsayımlara dayanan soruları yanıtlamak istemiyorum” dedi ve istihbarat paylaşımına yeniden vurgu yaptı. Bush, “Modern teknolojinin kullanımıyla sağlıklı istihbarat sağlanırsa, cinayet işleyerek siyasi hedeflere ulaşmaya çalışan kişilerle etkili bir şekilde mücadele edebiliriz.”

Başkan Bush, açıklamasında şu mesaj verdi: Bu toplantıdan ne elde edildiği konusunda Türk halkı şunu bilmeli: Başbakan bana bu işin ciddiyetini anlattı. Ben de bunu anlıyorum. Başbakan hareket geçilmesini istiyor. Ben de katılıyorum.”

Perino: 'İşbirliğinin Arttırılması'

Bu arada, bu sabahki Beyaz Saray Basın Toplantısında, Sözcü Dana Perino, Bush - Erdoğan görüşmesinden önce beklentileri değerlendirdi. Perino, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Türkiye’de yaptığı temaslarını hatırlattı ve devamla: “PKK konusu kapsamlı olarak değerlendirilmişti. Amerika’nın Türkiye’yle yapabileceği işbirliği değerlendirilmişti. Buna, Türkiye’nin sınırlı ve belli hedeflere yönelik girişimlerde bulunurken Amerika’nın istihbarat sağlaması da dahil... Başkan Bush, Başbakan Erdoğan’la işbirliğinin arttırılmasını değerlendirecekler” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray: 'Somut Adımlar Değerlendirildi'

Öte yandan, Bush Erdoğan görüşmesinden sonra, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, son bir hafta içinde PKK’ya karşı atılacak somut adımları değerlendirdiklerini; Bush Erdoğan görüşmesinde da “somut adımların” ele alındığını; ancak bunların ne olduğunu kamuoyuna açıklayamayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG