Erişilebilirlik

Gül Resmi Ziyaret İçin Azerbaycan'da


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Azerbaycan’la yakın ilişkilere büyük önem verdiğini söyledi. Resmi bir ziyaret için Baku’da bulunan Abdullah Gül, dün Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Meclis Başkanı Oktay Esadov ve Başbakan Artur Rasizade’yle görüştü.Bu arada Türkiye ile Azerbaycan arasında çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları ve bir Stratejik İşbirliği Belgesi imzalandı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Abdullah Gül, Güney Kafkasya’da barış, bölge ülkeleri arasındaki sorunların barışçı yollar ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözümlenmesi konularında iki ülkenin aynı görüşleri paylaştığını söyledi.

Gül, Türkiye ile Azerbaycan arasında 1 milyar doları geçen dış ticaret hacminin, uzun dönemde 3 milyar doları aşmasını amaçladıklarını kaydetti. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı projelerinin hayata geçirildiğini hatırlatan Gül, önümüzdeki günlerde temeli atılacak Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı projesini de kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Gül, bu projelerin Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliğinin çok önemli göstergeleri olduğunu kaydetti. Gül, KKTC’nin izolasyondan kurtulması konusunda Azerbaycan’ın verdiği desteğe teşekkür etti. Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Türkiye’nin Azerbaycan’ın en büyük müttefiki olduğunu belirterek, Azerbaycan’ın Ermeni iddialarına karşı Türkiye’nin yanında olduğunu kaydetti. Aliyev, Türkiye’nin terörle mücadele için aldığı bütün kararları desteklediklerini de söyledi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu’yla ilgili olarak Türkiye’nin müzakere sürecini çok ciddiye aldığını ve başarıyla tamamlamaya kararlı olduğunu bildirdi. Gül, Türkiye’nin müzakere sürecinde yapması gerekenler bulunduğunu belirterek, “Reform süreci devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bugün Azeri işadamlarıyla görüşecek, Baku Devlet Üniversitesinde ve Kafkasya Üniversitesinde konuşma yapacak. Azerbaycan’da tarihi yerleri de gezecek olan Abdullah Gül, 8 Kasım'da Ankara’ya dönecek.
XS
SM
MD
LG