Erişilebilirlik

5 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Kuzey Irak’taki bölgesel yönetemin başbakanı Neçirvan Barzani, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde, Başbakan Erdoğan’ın Başkan Bush’la görüşmesini yakından izleyeceklerini belirtiyor. Barzani, sınır ötesi operasyonun PKK dışındaki bütün taraflara zarar vereceğini savunuyor:

“Diplomasi ve diyaloga şans tanınmalıdır. Daha on yıl öncesine kadar Filistin Kurtuluş Örgütü ve İrlanda Cumhuriyet Ordusu, terörist örgütler olarak tanınıyordu. Ancak bugün, her ikisi de bir dönüşüm süreci içindeler ve siyasi alanda faaliyet gösteriyorlar. Benzer bir dönüşüm, PKK için de geçerli olabilir mi, bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var; o da askeri bir operasyonun durumu daha da kötüye götüreceği ve şiddetin daha fazla şiddete yol açacağıdır.”

Boston Globe da Türkiye’nin sınır ötesi bir operasyon düzenlemesinin çözüm olmayacağını savunuyor. Gazete, PKK’nın Türkiye’yi Kuzey Irak’a çekerek hem bölgesel yönetimle, hem de Amerika’yla karşı karşıya getirmeyi planladığını öne sürüyor:

“Bush, Amerika’nın Barzani üzerindeki etkisini kullanarak, ondan Türkiye ile ateşkesi uzatmaları için PKK liderlerine baskı yapmasını istemelidir. Başbakan Erdoğan da, bu ateşkesi, Güneydoğu Anadolu’da ekonomik kalkınmayı sağlamak ve Kürtlerin kültürel haklarını genişletmek amacıyla kullanması için teşvik edilmelidir. Ayrıca Türkiye’nin, belli bir noktada silah bırakmak ve ülkesine geri dönmek isteyen PKK liderleri için bir af çıkartması da gerekecektir. Daha büyük bir bölgesel felaketten kaçınmak için izlenmesi gereken yol budur.”

Washington Times Başbakan Erdoğan’ın Başkan Bush’la yapacağı görüşmeyi değerlendirirken, Washington’un PKK’ya karşı bazı önlemleri devreye soktuğunu belirtiyor. Gazete, Amerika-Türkiye ilişkileri açısından Ermeni soykırımı tasarısının önlenmesinin de büyük önem taşıdığını vurguluyor:

“PKK’nın Türkiye’yi bir işgale kışkırtarak, Amerika’nın Irak’taki askerleri takviye ederek zorlukla kazandığı başarıları tehlikeye atmasına izin verilemez. Washington bunu önlemek için PKK’yı zayıflatmak amacıyla kamuoyuna çok açıklanmayan bir paket hazırlıyor. Ancak Washington da Erdoğan’a, PKK ile mücadelede İran ve Suriye’den yardım alarak ülkesini uzun vadede tehlikeye attığını açıkça belirtmelidir. Bu haydut rejimler, PKK’yla aralarındaki mevcut farklılıklar ne olursa olsun, uzun vadede Türkiye’ye PKK’dan daha fazla zarar verme potansiyeline sahiptir.”

Christian Science Monitor Erdoğan-Bush görüşmesinde Türk tarafının önceliğinin PKK ile mücadele olacağını kaydediyor, Washington’un ise Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesine öncelik vereceğini yazıyor. Gazete, kaçırılan sekiz askerin serbest bırakılmasının da, Türkiye’nin PKK’ya karşı sert önlemler alınması yönündeki beklentisini azaltmayacağı yorumunda bulunuyor:

“Beyaz Saray yetkilileri, Bush-Erdoğan görüşmesinde, sadece PKK konusuna odaklanmak yerine, Türkiye’nin Amerika’yla güçlü bir ilişkinin sağlayacağı daha kapsamlı çıkarlarına yoğunlaşmasını istiyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Bush ve Erdoğan’ın PKK sorununun yanı sıra, Afganistan, Irak, Lübnan ve büyük Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanmasını ve Amerika’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini de görüşeceği bildirildi. Ancak Türkiye açısından asıl mesele, PKK. Uzmanlara göre, bu ziyaretin amacı, Amerika’yı, PKK militanlarına yönelik bir saldırının haklılığına ikna etmek.”

XS
SM
MD
LG