Erişilebilirlik

Pakistan'da Yeni Gösteriler Bekleniyor


Pakistan’da önceki gün olağanüstü durum ilan edilmesine karşı bugün ülke çapında protesto gösterileri bekleniyor. Olağanüstü durum çerçevesinde alınan önlemler de genişletiliyor. Polis yüzlerce muhalefet üyesini gözaltına alırken, Ocak ayında yapılacak seçimlerin gecikebileceği bildiriliyor.

Polis dün ülke çapında 500 muhalefet lideri, eylemci ve hukukçuyu göz altına aldı. Bunlar arasında eski başbakanlardan Navaz Şerif’in partisine vekaleten başkanlık yapan Cavid Haşimi ile muhalif politikacılardan eski kriket şampiyonu İmran Han da bulunuyor. Avukatlar Birliği, üyelerinin bugün yürüyüşe katılmaya kararlı olduğunu açıkladı. Hukukçular daha önce de General Müşerref’e karşı protestolara öncülük etmişti.

Asker ve polis başkent sokaklarında devriye gezerken parlamento ve Yüksek Mahkeme çevresinde barikatlar kuruldu.

Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, hükümetin seçimlere gitme konusunda hala kararlı olduğunu, ancak seçim tarihinin henüz belli olmadığını söyledi.

Seçim tarihinin yanısıra, Devlet Başkanı Müşerref'in, yeniden seçilmesine karşı geçen ay yüksek mahkemeye yapılan başvuruların geleceği de, anayasanın askıya alınması nedeniyle belirsizlik içine girdi.

Pakistan Yüksek Mahkemesinin yargıçlarından, ilan edilen yeni, geçici anayasanın hükümlerine uygun davranacakları yolunda yazılı yemin metnini imzalamaları istendi. Pakistan devlet televizyonu 17 yargıcın bu talebi yerine getirdiğini, yemin metnini imzalamayı reddeden mahkeme başyargıcı ve diğer bazı yargıçların ise evlerinde göz hapsi altına alındığını bildirdi.

Başbakan Aziz basın toplantısında General Müşerref'in genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılıp ayrılmayacağı ve yeni medya yasası hakkında soruları da yanıtladı.

Başbakan, General Müşerref'in yeniden seçilmesiyle sonuçlanan seçimin hukuka uygun olup olmadığı konusunda yargıçların vereceği kararı beklediklerini, "hükümeti küçük ya da gülünç duruma sokan yayınları yasaklayan" yeni medya yasalarının ise, "ilerleme için gerekli olduğunu" söyledi.

Bu arada Pakistan'da bağımsız ve yabancı kaynaklı haber veren istasyonların yayını hala kesik durumda. Telefon haberleşmesi ise yeniden başladı.

Öte yandan Pakistan askeri yetkilileri, Taleban yanlısı milislerin, Afganistan sınırı yakınındaki bir aşiret bölgesinde Ağustos ayından beri esir tuttukları 211 Pakistan askerini serbest bıraktıklarını bildirdi. Askeri sözcü, tutsakların serbest bırakılmasının, Jirga diye anılan aşiret liderleri konseyinin girişimleri sonunda gerçekleştiğini açıkladı.
XS
SM
MD
LG