Erişilebilirlik

Nicolas Sarkozy Çad Krizinde Devrede


Fransa ve Çad arasında krize yol açan ‘Zoe’nin Gemisi’ adlı derneğin 103 Çadlı çocuğu yasadışı yollardan Fransa’ya taşımak istemesi üzerine ortaya çıkan kriz, çözüm yoluna girmeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Çad Devlet Başkanı İdris Debi ile gerçekleştiridiği diplomatik girişimler sonucu, 3 gazeteci ve 4 İspanyol uçuş görevlisi, Çad mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Sarkozy, mahkeme kararınının ardından Çad’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek, kurtulan 7 Avrupalıyı ülkelerine bizzat taşıdı.

Darfurlu öksüz çocukları kurtardıklarını söyleyip, öksüz olmadıkları ortaya çıkan 103 Çadlı çocuğu, yasadışı yollardan Çad’dan çıkarırken yakalanan “Zoe’nin Gemisi” adlı örgütün 6 yöneticisi, 3 Fransız gazeteci ve 7 İspanyol uçuş görevlisi 25 Ocak tarihinde Çad yönetimi tarafından gözaltına alınmıştı. Bu tarihten itibaren Fransa ile Çad arasında da diplomasi trafiği yoğunlaştı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Çadlı meslektaşı İdris Debi ile telefonda görüşerek Fransız vatandaşlarının kendilerine devredilmesini ve Fransız yargısı tarafından yargılanmalarını istedi. Sarkozy, olayı izleyen gazeteci ve uçuş görevlilerinin ise serbest bırakılmasını talep etti.

Sonunda Çad yargısı, önceki gün 3 gazeteci ile 4 uçuş görevlisini suçsuz bularak serbest bıraktı. Bunun üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, özel uçakla Çad’a hareket etti. Daha önce Libya ile yaşanan Bulgar hemşireler krizini de bizzat çözen Sarkozy, yine Çad’a giderek kurtulan 7 Avrupalıyı kendi elleriyle ülkelerine geri getirdi.

Öğlen saatlerinde Çad’a ulaşan Sarkozy, burada Cumhurbaşkanı İdris Debi ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyerek Çad yargısına güvendiklerini, geriye kalan 9 kişinin yargılama metodunu belirlemek üzere bir Fransız yargıcının Çad’a gelerek yargılamanın nasıl yapılacağı konusunda ortak çalışma yürütebileceğini söyledi. Sarkozy, Çad’ın, Fransa’nın dostluğuna güvenebileceğini belirtirken, önümüzdeki Şubat ayında resmi bir ziyaret için Çad’a yeniden döneceğini kaydetti.

Önce İspanyol yolcularını bırakmak için Madrid’e inen Sarkozy’yi havaalanında İspanyol Başbakanı Jose Louis Zapatero karşıladı. Ardından Sarkozy, 3 Fransız gazeteci ile Paris’e hareket etti.

Gazetecilerin ve uçuş ekibinin serbest bırakılması Fransa’da sevinçle karşılandı. Fransız Sınır Tanımayan Gazeteciler Birliği, 3 meslektaşının kurtarılmasından dolayı sevinçli olduklarını ve Fransız diplomasisini kutladıklarını açıkladı. Ana muhalefet partisi Sosyalist Parti lideri François Hollande ise gazetecilerin serbest bırakılmasından dolayı mutluluk duyduklarını ancak, bir cumhurbaşkanının kendisinin bizzat giderek bu kişileri geri getirmesinin görevleri arasında olup olmadığınının sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise, “Sarkozy’nin bu dinamizme alışmak lazım, bu onun yapısı. O risk almasını seven biri” diyerek Cumhurbaşkanını kutladı.

103 Çadlı çocuğun vizesiz ülkeden çıkarılmak istenmesi üzerine toplam 21 kişi gözaltına alınmıştı. Şimdi bu gözaltılardan geriye Zoe’nin Gemisi adlı derneğin yöneticisi 6 Fransız ile 3 ispanyol uçuş görevlisi kaldı.
XS
SM
MD
LG