Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler'den PKK Karşıtı Gösteriler


Türkiye’de yaşanan terör saldırılarını ve PKK’yı protesto etmek amacıyla Almanya’da düzenlenen mitinglere onbinlerce kişi katıldı. Başkent Berlin’de PKK sempatizanlarının gerçekleştirdiği ve Türk mahallesi Kreuzberg’den geçen yürüyüş, alınan olağanüstü güvenlik önlemleri sonucunda olay çıkmadan sona erdi.

Başta Frankfurt, Köln ve Münih olmak üzere Almanya’nın birçok kenti geride kalan hafta sonunda PKK terörünü kınayarak tepkilerini dile getiren vatandaşların gösterilerine sahne oldu. Almanya genelinde yada yerel olarak çalışmalara yapan Türk dernek, birlik temsilcileri ve çatı örgütlerininin önderliğinde gerçekleştirilen yürüyüşlere, organizatörlerin verdiği sayılara göre toplam 30 bin kişi iştirak etti. Yürüyüşlere en geniş katılım Mannheim ve Köln kentlerinde yaşanırken, gösterilerde çeşitli pankart ve sloganlarla teröre karşı tavır konuldu. Hemen tüm gösteri ve yürüyüşlerde Türk ve Alman bayraklarıyla miting alanına gelindiği dikkati çekerken, polisin yoğun güvenlik önlemleri sonucunda Türk lobisinin gerçekleştirdiği tüm etkinlikler olaysız sona erdi. Gösterilere destek veren kuruluşlardan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği sözcüsü Bekir Alboğa, Türklerin sükunet ve sağduyu ile tepkilerini dışa vurmasını büyük bir başarı olarak tanımlıyor.

Bu arada yapılan konuşmalarda, Almanya’da PKK mensuplarının himaye edilmemesi ve terör karşısında çifte standart yapılmaması talep edildi. Gösterilere paralel Almanya Anayasayı Koruma Dairesi ve Federal İstihbarat Teşkilatı’na açık mektup gönderen Almanya’nın en çok üyeli çatı örgütü Almanya Türk Toplumu Genel Başkan Yardımcısı Şeref Erkayhan, yasaklı konumdaki PKK’nın kamuoyunun gözü önünde ülkede haraç ve örgüt sempatizanlarının kendilerine yandaş toplamasının kabul edilemez olduğunu, güvenlik kurumlarının töhmet altında kalmamak için gerekli girişimlerde bulunmasını talep etti.

Türk lobisi temsilcileri faaliyetleri yasak olduğu halde PKK yandaşlarının örgütün sembolleriyle gösteri yapmasına izin verilmesini de günlerdir eleştiriyorlar. PKK sempatizanlarının başkent Berlin’de gerçekleştirdikleri ve Türk mahallesi Kreuzberg’de düzenlendiği için provakasyon olarak tanımlanan yürüyüş, güvenlik önlemleri sonucunda korkulanın aksine alınan olay çıkmadan sona erdi.

600 PKK sempatizanının katıldığı gösteride toplam bin polis olası taşkınlığı ve karşı tepkileri önlemek için adeta kuş uçurtmadı.

XS
SM
MD
LG