Erişilebilirlik

Rice'dan Filistin Uyarısı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistinlilerin barış anlaşması üzerinde uzlaşamaması durumunda Filistinlilerin aşırı uçlara yönelebileceği uyarısında bulundu.

Kudüs’te bir siyasi düşünce merkezinde konuşma yapan Rice, Filistin devletinin kurulması için yetkililerin harekete geçmesi çağrısında bulundu. Amerika dışişleri bakanı, aksi takdirde umutsuzluk ve çaresizliğin, gelecek kuşak Filistinlileri aşırı uçlara iteceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, soruna iki devletli çözümün gelecek yıl içinde bulunabileceğine inandığını söyledi.

Bu arada İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistin devletinin kuruluşuna onay vermeden önce, ülkesinin güvenliğinin sağlanmasını istedi.

Livni dün Kudüs’te Amerika Dışişleri Bakanı Rice’la biraraya geldi. İsrailli bakanın Rice’a, “Kimse bölgede yeni bir terörist devlet istemiyor,” dediği bildirildi. Livni ayrıca, İsrailli görüşmecilerin Filistinli yetkililerle sorunlar yaşadığını belirtti ancak geniş bilgi vermedi.

Filistinliler konferanstan önce yeni bir devletin kuruluşuyla ilgili ayrıntılı bir belge hazırlanmasını istiyor. İsrail ise, daha dar kapsamlı genel ilkeler bildirisi hazırlanmasını tercih ediyor.

Bölgeye bu yıl sekizinci ziyaretini gerçekleştiren Amerika Dışişleri Bakanı Rice, bugün de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad’la görüşecek.

Bu arada İsrail polisi, Kudüs’ün doğusunda üç Arabın tutuklandığını duyurdu. Zanlılar İslami Cihad üyesi bir intihar saldırganını Kudüs’e gizlice sokarak, kentin Yahudi belediye başkanına suikast planlamakla suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG