Erişilebilirlik

New York'ta Terörü Kınama Gösterisi


Ankara’nın son zamanlarda artan PKK terörü ile mücadele için başlattığı uluslararası girişimlere, Amerika’da yaşayan Türklerden de destek geldi.

Merkezi New York’ta bulunan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ile Genç Türkler Derneği Cumartesi günü PKK terörünü protesto etmek üzere bir miting düzenlediler.

New York’un en kalabalık ve işlek caddelerinden biri olan Times Meydanı’nda dün (Cumartesi) yapılan ve yaklaşık bin kişinin katıldığı mitingde "‘Kahrolsun PKK, Şehitler Ölmez, Hepimiz Mehmetiz, Türk-Kürt Kardeştir" gibi sloganlar atıldı.

Türkçe sloganlara ek olarak hazırlanan İngilizce pankartlarla da Amerikan medyasının yaygın olarak kullandığı ‘Kürt isyancı’ tabiri hedef alındı. "PKK = El-Kaide", "PKK isyancı değil; teröristtir!" yazılı el ilanlanlarıyla çevreden geçen onbinlerce insanın dikkatini çekmeye çalışan Amerikan Türk toplumu, 4 saat boyunca terörizme karşı tepkisini ortaya koydu.

Mitingi düzenleyen Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak, mitingin amacına ulaştığını belirterek, havanın aşırı soğuk olmasına karşın katılımın iyi olduğunu söyledi. Pak, ‘‘Bugünün en büyük mesajı terörü lanetlememizdir. Terör örgütünün başka bir şekilde tanımlanmasını istemiyoruz. Terörizme, Türk halkı nasıl karşıysa, ABD halkı da karşıdır" dedi.

Mitinge katılan Türkiye'nin New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da 11 Eylül'den sonra, ABD'nin başlattığı teröre karşı harekette en başta Türkiye'nin destek verdiğini anımsattırken, "Bu miting, Türk halkının duyarlılığını Amerikan kamuoyuna ve medyasına duyurmak amacıyla yapılan bir eylem. Umarım bundan sonraki yayınlarında Amerikan medyası ve kamuoyu, Türk halkının duyarlılığına daha çok saygı gösterir'' dedi.

Amerikan medyasının kullandığı deyimlerin hiçbirinin bölücü terör örgütünü doğru olarak tanımlamadığına değinen Samsar, bu politikanın değiştirilmesi için ABD'de yaşayan Türklere, medya kuruluşlarına telefon etmeleri, faks göndermeleri çağrısında da bulundu.

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi Gelecek Dönem Başkanı Günay Evinç de Pazartesi günü itibariyle Amerikan medya kuruluşlarıyla görüşmelere başlayacaklarını açıkladı. Evinç, Amerikan basınının PKK ile Kürt arasında fark gözetmeden yanlış yayın yaptığını belirterek, "Amerikan kamouyunun PKK gerçeğini anlaması, ve düzenlenen bu gösterilerle Türikye’nin sanki tüm Kürtlere karşı saldırıya geçeceği yanılgısına kapılmasını engellemeliyiz. Türkiye’nin Kürtlerle bir sorunu olmadığını ve Türkiye’de hiçbir zaman bir Kürt ayrımcılığına gidilmediğini anlatmalıyız " dedi.

Bu arada önümüzdeki haftalarda Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi Amerikan kongresinde de PKK terörünü konu alan bir panel düzenleyecek. Evinç, Washington Post gibi Amerikan medyasının önde gelen basın kuruluşlarının ilk hedef olacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Amerika’daki bazı Kürt grupları ise son günlerde Atlanta, San Francisco, Tennessee, Phoenix, Los Angeles ve Dallas’ta gösteriler düzenleyerek, Türkiye'nin Irak'ın Kürt bölgelerini istila etmeye hazırlandığını öne sürdüler. Kürtlerin yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkan Bush'la görüşeceği saatlerde Washington'da Beyaz Saray karşısında ve New York'ta Birleşmiş Milletler binası yakınında da gösteriler yapacakları bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG