Erişilebilirlik

'PKK'ya Karşı Ciddi Adımlar Atıyoruz'


Genişletilmiş Irak'a Komşu Devletler Konferansı için İstanbul'da bulunan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkesinin PKK terör örgütüne karşı ciddi adımlar attığını söyledi. El Maliki, komşu ülkelere saldırmak için Irak'ın üs olarak kullanılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Başbakan el Maliki temasları sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da görüştü. Irak Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin, PKK terör örgütünün tecrit edilmesi, üyelerine sağlanan yardımın kesilmesi, PKK'lıların tutuklanması ve yargılanması için adımlar atılacağı belirtildi.

Erdoğan: Acil Tedbirler Alınmalı

Başbakan Erdoğan, toplantının açılışında bir konuşma yaptı.

Erdoğan "Irak içindeki terörist oluşumların Irak yönetimine verdiği sıkıntı kadar, Irak'ın belli bölgelerine yerleşen terörist örgütlerin komşu ülkelere zarar veriyor olması da önemli ve acil tedbirler alınması gereken bir sıkıntı sebebidir" diye konuştu.

Genişletilmiş Irak'a Komşu Devletler Konferansı'nın sonunda, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ortak açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Zebari, PKK terörüne son vermek için Irak hükümetinin Türkiye'ye destek verdiğini söyledi. Zebari, somut önlemler alınacağını kaydetti. Irak Dışişleri Bakanı, PKK'ya bağlı büroların kapatılacağını, örgüte verilen desteğin kesileceğini ve Türkiye'nin listesini verdiği örgüt liderlerinin aranacağını söyledi. Zebari bu önlemlerin kısa sürede uygulanacağını söyledi; "Samimi işbirliğimizi göreceksiniz” dedi.

Ancak Zebari, PKK teröristlerinin yakalanmasının zorluklarına da işaret etti.

Zirveye katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, "Irak topraklarının sınırötesinde saldırılar düzenlenmesi için kullanılmasının kabul edilemez olduğunu" söyledi.

Sonuç Bildirisinde Terör Vurgusu

Genişletilmiş Irak'a Komşu Devletler İstanbul toplantısı sonunda yayınlanan bildiride "Irak'ta, bütün çeşitleriyle, her türlü terör faaliyetinin kınandığı" vurgulandı.

Bildiride, terör faaliyetlerinin bir an önce sona erdirilmesi, Irak hükümetinin terörle mücadelede artan çabalarına destek verilmesi çağrısı yapıldı.

PKK'nın Siyasi Koluna Darbe

Bu arada, Kürt bölgesel yönetimi, PKK'nın siyasi kolu olarak bilinen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin Erbil ve Süleymaniye'deki bürolarının kapatıldığını açıkladı. Parti lideri, iddiayı yalanlıyor. Kapatma gerekçesi, partinin gerekli izin belgelerini almaması olarak açıklandı.

Öte yandan Silopi'de sınırötesi operasyon düzenlenmesine karşı çıkan bir grup, gösteri düzenledi. Önümüzdeki günlerde de Amerika'da bazı Kürt grupların aynı amaçla gösteriler yapmaları planlanıyor.

Amerika'da yaşayan Türkler de PKK aleyhinde gösteri yapıyor. Bu gösterilerden biri bugün New York'taki Times Meydanı'nda düzenleniyor.

XS
SM
MD
LG