Erişilebilirlik

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times Türkiye’de Kürtlerin haklarının artmasına bağlı olarak PKK’ya verilen desteğin de azaldığını belirtiyor. Sabrina Tavernise imzalı haberde, PKK’nin şiddet eylemlerinin demokratik kazanımları da tehdit ettiği vurgulanıyor:

Türkiye, 10 yıl önce Kürtlerin yaşadığı güneydoğu bölgesini bir polis devleti gibi yönetiyordu. Kürtçe konuşmak, Kürtçe şarkılar ve geleneksel Kürt giysileri yasaktı. Her tarafta kontrol noktaları vardı ve gece sokağa çıkılamıyordu. Bugün ise, sokaklarda ve dükkanlarda Kürtçe konuşuluyor, uydu üzerinden Kürtçe yayın yapan televizyon kanalları rahatlıkla dinleniyor, Kürt bayramları açıkça kutlanıyor. Bütün bunlar 25 yıllık bir savaşın durulmaya başlamasının ardından, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girebilmek için yaptığı yasal düzenlemelerle mümkün oldu.

Los Angeles Times Iraklı Kürtlerin büyük bir kısmının PKK’ya karşı savaşmak istemediğini yazıyor. Borzou Daragahi imzalı haberde, Iraklı Kürtlerin, merkezi Irak yönetiminin veya Amerikan askerlerinin PKK’ya karşı harekete geçme ihtimalinin düşük olduğu vurgulanıyor ancak bu durumun da sınır ötesi operasyon ihtimalini artırdığı kaydediliyor:

Uzmanların büyük bir kısmı PKK’nın yeniden güçlenmesinin en büyük nedeni olarak Iraklı Kürtleri gösteriyor. Irak Kürdistan’ı yetkilileri ise, Türkiye’nin Kürt azınlığa daha fazla kültürel ve siyasi hak vererek PKK ile siyasi bir uzlaşmaya varması gerektiğini savunuyor. PKK askeri açıdan zor bir hedef. Yine de Iraklı Kürtler PKK’nın ikmal hatlarını keserek, hareket olanaklarını kısıtlayarak ve militanları tutuklayarak PKK’ya zarar verebileceklerini kabul ediyorlar. Ancak silahlarını PKK’ya çevirmek istemiyorlar.

Washington Post başkan Bush tarafından Adalet Bakanlığına aday gösterilen Michael Mukasey’in işkence konusundaki açıklamalarının büyük tepki yarattığını hatırlatıyor. Ancak gazete, Mukasey’in saygın bir hukukçu olduğunu belirterek Kongreden bu atamayı onaylamasını ve işkenceyi önlemek için daha net yasal düzenlemelere gitmesini istiyor:

Başkan Bush’un Amerika’yı bütün dünya karşısında utandıran tutukluları sorgulama politikasından kurtulmak isteyen senatörlerin yapması gereken iki şey var; Bunlardan ilki Mukasey’in adalet bakanlığına atanmasını onaylamaktır. Çünkü Mukasey, Bush’un daha önce bu göreve uygun gördüğü iki adaya göre çok daha bağımsız ve becerikli biridir. İkinci olarak da, bütün itirazlarına rağmen şimdiye kadar bir türlü yapmadıkları bir şeyi yaparak işkenceyi yasaklamalıdırlar. Bunun için de Ulusal Güvenlik yasasıyla birlikte Adalet yasa tasarısını da kabul etmeleri gerekir. Bu tasarı, sivil ya da asker bütün Amerikalı personelin sorgulama esnasında Ordu İstihbarat Soruşturması Yönetmeliğine uygun davranmasını zorunlu kılıyor.

Christian Science Monitor Amerikan Senatosuna Uluslararası Deniz Sözleşmesini onaylaması çağrısında bulunuyor. Gazete, aksi takdirde Amerika’nın okyanuslara açılmasının mümkün olmayacağı uyarırsında bulunuyor:

Düşünce kuruluşlarındaki küçük bir grup, senatörler üzerinde korku yaratmaya çalışıyor. Ancak bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Amerika’nın gündemine daha önce de iki kez gelen bu sözleşme ülkemizin çıkarlarını yakından ilgilendiriyor. Okyanuslarda kargaşa yerine düzen sağlanmasını tercih etmeliyiz. Ve eğer Amerika bu sözleşmeyi kabul etmezse ne kuralların konmasında söz sahibi olabilir ne de kurul ihlallerinden şikayet edebilir. Gemi kalkıyor ve Amerika’nın bu gemiyi kaçırmaması gerekiyor.







XS
SM
MD
LG