Erişilebilirlik

Rice Ankara'da Görüşmeler Yapıyor


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Amerika, Türkiye ve Irak’ın, PKK militanlarıyla birlikte mücadele edeceğini açıkladı.

Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la yaptıkları görüşmelerden sonra Babacan'la birlikte basın toplantısı düzenleyen Rice, Erdoğan'la görüşmesinde, PKK'yı Amerika'nın da düşmanı olarak gördüklerini söylediğini bildirdi.

Türkiye’ye giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rice, PKK’yı “ortak düşman” diye tanımladı, müttefik ülkelerin bu sorunu ortadan kaldırmada etkili olabilmek için birlikte çalışacağını söyledi.

Rice ayrıca, Irak’ın kuzeyinde istikrarsızlık yaratacak herhangi bir hareketten uzak durulmasını istedi. Kuzey Irak’a düzenlenecek olası bir sınır ötesi operasyona adım adım yaklaşan Türkiye, Irak için kritik önemdeki bir toplantıya da evsahipliği yapıyor.

‘Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’ 19 ülkenin üst düzey memurlarının buluşmasıyla İstanbul’da başladı. Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, toplantı öncesi Ankara’da üst düzey temaslarda bulunacak. Ankara, Irak’ı Başbakan Nuri-El Maliki ile Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin temsil edeceği toplantı öncesi Amerika ile BM’ye PKK’ya karşı ‘acil somut adım’ beklentisini yineleyecek.

PKK ile mücadelede Irak ve ABD yönetiminden bugün kadar ‘somut adım’ göremeyen Türkiye, kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için hazırlıklarını yoğunlaştırınca uluslararası diplomasi trafiğinin de merkezi oldu. İstanbul’da dışişleri bakanları seviyesinde yapılacak genişletilmiş Irak toplantısına geçmeden ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u Ankara’da ağırlayacak olan Türkiye, PKK ile mücadelenin uluslararası bir zemin kazanmasını hedefliyor. Bu amaçla, ABD Dışişleri Bakanı Rice’a Ankara temasları kapsamında Türkiye’nin Amerikan yönetiminden beklentileri kapsamlı bir şekilde anlatılacak. Bu beklentiler arasında kuzey Irak’taki PKK kamplarının dağıtılması, PKK liderlerinin Türkiye’ye teslim edilmesi ve Kürt yönetiminin PKK ile bağının kesilmesi, Ankara için acil önem taşıyor. Genel Sekreter Ban Ki Moon’a da, Irak konusunda BM’nin daha aktif rol oynaması gerektiğine ilişkin görüşünü aktaracak Ankara’nın, bu beklentilerine komşu ülkelerden ilk olarak Suriye ile İran’ın destek vermesi dikkat çekiyor. ABD yönetimine muhaliflikleri ile bilinen Suriye ile İran, kuzey Irak’taki PKK varlığından Amerika yönetimindeki koalisyon güçlerini sorumlu tutuyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye’nin olası bir kuzey Irak operasyonunun ‘meşru’ olacağını dile getirmişti. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de, Türkiye’ye desteğini Ankara’ya sürpiz bir ziyaret yaparak gösterdi.

Gündemde ‘Operasyon’ Var

Rice ve Ban Ki Moon, Ankara’daki temaslarının ardından ‘genişletilmiş’ Irak toplantısına katılmak üzere İstanbul’a geçecek. Üst düzeyli memurlar seviyesinde başlayan ancak dışişleri bakanları seviyesinde tamamlanacak toplantının resmi açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan cumartesi günü gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de davetlilere öğle yemeği vereceği toplantıda Irak hükümetini Başbakan Nuri El-Maliki ile Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari temsil edecek.

Toplantıya komşu ülkeler İran, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye’nin yanısıra BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, Amerika, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya, G-8 ülkelerinden Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada ile BM, İslam Konferansı Örgütü, Arap Ligi ve AB Komisyonu’ndan yetkililer katılıyor.

Toplantının resmi gündemi Irak’ın sınır güvenliği, mülteci sorunu ve enerji ihtiyacı olarak benimsenmişse de, Türkiye’nin kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonuyla ilgili değerlendirmelerin bu gündemin önüne geçmesi bekleniyor.

Tüm bu değendirmelerin üstüne 5 Kasım’da Washington’da buluşacak ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın PKK ile mücadelede hangi ‘somut adım’ üzerinde uzlaşacağı merak konusu.

XS
SM
MD
LG