Erişilebilirlik

Irak İran'dan Destek İstedi


Irak Dışişleri Bakanı Bağdat’ı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki ile düzenlediği ortak basın toplantısında, PKK sorunuyla mücadele konusunu ele aldıklarını açıkladı.

Zebari, hükümetinin, PKK militanlarının Irak topraklarındaki üslerinden Türkiye’de saldırı düzenlemesini önleyecek yeni önlemler için Türkiye’yle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Zebari Kürt isyancılara yakıt, gıda ve diğer malzemenin gönderilmesini önlemek için sınırdaki kontrol noktalarının sayısını artıracaklarını belirtti. Kendisi de Kürt olan Zebari, PKK militanlarının hareketlerini, Türkiye’deki köy ve kasabalara ulaşmasını önlemek için, sınırlayacaklarını bildirdi. Ankara PKK unsurlarını temizlemek için Kuzey Irak’a askeri harekat düzenlemeye hazırlanıyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, İran’ı krizin çözümüne yardımcı olmaya çağırdı. Muttaki ayrıca İstanbul’da Perşembe günü başlayacak konferansta İran’dan kendilerini desteklemesini de istedi. Irak ve Türkiye’nin dışında İran ve Suriye de Kürtler var. Irak’taki özerk Türk bölgesinin lideri Mesud Barzani de önceki gün sınır sorununu bölgesel parlamento ile görüştü.

Barzani daha sonra düzenlediği basın toplantısında PKK’yı saldırılara son vermeye çağırdı. Bir Türk saldırısı karşısında Kürtler’in kendilerini savunacaklarını belirten Barzani, ayrıca Türkiye’yi bölgesel Kürt hükümetiyle diyaloğa çağırdı.

XS
SM
MD
LG