Erişilebilirlik

Erdal İnönü Vefat Etti


Eski Başbakan Yardımcısı ve bilim adamı Profesör Doktor Erdal İnönü, 81 yaşında hayata veda etti. İnönü, Amerika’nın Houston kentinde kanser tedavisi görüyordu.

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu; siyasetçi ve bilim adamı Erdal İnönü, 1983 yılında 12 Eylül’den sonra, solun ısrarı üzerine, siyasete atıldı. İnönü önce Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) kurucu Genel Başkanı oldu. Ardından SODEP ile Halkçı Parti’nin birleşmesi sonucu kurulan SHP’nin Genel Başkanı seçildi. 1991 genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP’nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev yaptı. SHP’nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinden sonra da, Erdal İnönü Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

İnönü, 1995 yılında hem koalisyondaki görevinden, hem de aktif siyasetten çekildi. SHP Onursal Genel Başkanı olan Erdal İnönü, son yıllarda aktif siyasete girmesi halinde sola öncülük edecek lider olarak görülüyordu.

Ancak, sosyal demokratlardan gelen bütün ısrarlara rağmen, Erdal İnönü siyasete dönmedi.

Erdal İnönü bir bilim adamıydı – ve siyasetten ayrıldıktan sonra da bu kişiliğini öne çıkardı. Fen Fakültesi fizik lisansını aldıktan sonra, lisan üstü eğitimini ve doktorasını California Teknik Üniversitesi’nden aldı. Fizik alanında hem Türkiye’de hem Amerika’da araştırma yapan İnönü, öğretim üyeliğinin yanı sıra Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörü ve Boğaziçi Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak da görev yaptı.
Erdal İnönü, 2005 yılında, Washington’da Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenler Derneği toplantısına katılmıştı. O zaman da, mikrofonlarımıza siyaset konusunda açıklama yapmak istemeyen İnönü, Türkiye’nin bilim alanında ilerleme potansiyeli bulunduğunu ve genç kuşaklarından umutlu olduğunu söylemişti.

Eski Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, toplantıdaki konuşmasında, “Gözlerimi yummadan, Türk bilim adamlarının Nobel ödülü aldığını görmek istiyorum” demişti.

XS
SM
MD
LG