Erişilebilirlik

30 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Başkan Bush’un Adalet Bakanlığına aday gösterdiği Michael Mukasey’i eleştiriyor. Gazete, Mukasey’in bazı sorgulama yöntemlerini işkence olarak tanımlamaktan kaçınmasının yanlış olduğunu yazıyor:

“Demokrat Partili senatörler, Mukasey’in bakanlığını onaylamadan önce, kendisinden bazı sorgulama yöntemlerini yasaklamasını istiyor. Ancak Kongre daha önce zulüm veya insanlık dışı davranışlar kapsamına giren birçok sorgulama yöntemleri açıkça yasaklayan düzenlemeleri kabul etmemişti. Eğer Demokrat Partili senatörler kötü muamele içeren tüm sorgulama tekniklerini gerçekten ortadan kaldırmak istiyorlarsa, bütün yabancı tutukluların, yeniden düzenlenen askeri yönetmeliğe göre sorgulanmasını zorunlu kılacak bir düzenlemeye gitmelidirler.”

USA Today ise Mukasey’in işkenceye bakışı kadar, başkanın yetkileri konusundaki açıklamalarının da kaygı verici olduğunu yazıyor. Yapılan yorumda, Bush döneminde yürütmenin, yasama ve yargıyı aşarak yetki ihlalinde bulunduğu öne sürülüyor:

“Bu yönetim işbaşına geldiğinden bu yana başkan Bush, Kongrenin kabul ettiği yasalarla veya mahkeme kararlarıyla bağlı olmadığını savunarak yürütmenin gücünü tehlikeli bir biçimde artırmaya çalıştı. Bush’un bu tavrı, bir çok konuda ona istediği her türlü desteği vermeye hazır olan Anayasa Mahkemesinin bile tepkisini çekti. Bush’un, gerektiğinde kendisine “hayır” demeyi bilecek kadar zeki bir Adalet Bakanına ihtiyacı var. Senato, atamasını onaylamadan önce Mukasey’in, başkan da dahil olmak üzere hiçbir Amerikalının yasaların üzerinde olmadığı ilkesine bağlı kalacağından emin olmalıdır.”

Christian Science Monitor uluslararası ilişkiler uzmanı Kaveh Afrasiabi’nin İran’a yönelik yeni yaptırım kararlarıyla ilgili bir makalesine yer veriyor. Makalede, yaptırımların İran’la savaşa giden yolu açtığı savunuluyor:

“İran’ın nükleer silah edinmesini önlemenin tek yolu olarak gösterilen bir askeri operasyon, tam tersine bir felakete yol açacaktır. İran, Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasından çekilecektir, Uluslararası Atom enerjisi Ajansı ile işbirliğini askıya alacaktır ve atom bombası üretmeye çalışacaktır. Amerika ile İran’ın çatışması, İslam aleminde İsrail’in bir entrikası olarak görülecek ve İsrail’in uzun vadeli çıkarları riske girecektir.”

New York Times gazetesi Kongrenin Amerikan şeker üreticilerini korumayı amaçlayan yeni düzenlemelere onay vermesini eleştiriyor. Bu düzenlemelerin serbest ticaretin ruhuna aykırı olduğunu savunan gazete, faturanın da Amerikan halkına çıkacağını belirtiyor:

“Kongre üyelerinin şeker üreticilerini memnun etme çabasının nedenini anlamak hiç de zor değil. Son dört seçimin hepsinde de şeker üreticilerinin seçim kampanyalarına yaptıkları bağış miktarı hep 3 milyon doların üstünde oldu. Bunun faturası başka ülkelerdeki yoksul şeker üreticilerine ve Amerikalı tüketicilere ödetilmemelidir. Başkan Bush, tarım sübvansiyonlarıyla ilgili bu tartışmada doğru tarafta yer aldı. Eğer bu tatlı destekler geri çekilmezse, Bush tarım yasasını veto etmelidir.”

XS
SM
MD
LG