Erişilebilirlik

29 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kuzey Irak’taki PKK’lı militanların, serbestçe hareket ettiğini yazıyor. Sabrina Tavernise imzalı haberde, Amerika’dan gelen bütün baskılara rağmen Kuzey Iraklı liderlerin PKK’ya karşı harekete geçmeye niyetli olmadıkları vurgulanıyor:

"Iraklı Kürt liderlerin, ülkedeki en iyi ve en yaygın istihbarat ağına sahip olmasına rağmen, PKK, lojistik ihtiyaçlarını sürekli bir biçimde karşılayabiliyor. Iraklı Kürt yetkililer, çözümün, askeri değil siyasi olduğunu söyleyerek, Amerika’nın “harekete geçmeleri” yönündeki çağrısını kibar bir biçimde duymazdan geliyor. Irak’ta yeni bir cephe açılmasını istemeyen Amerika ise iki güvenilir müttefiki olan Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında bir tercihe zorlanıyor. Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi Mark Parris ise Mesut Barzani’nin PKK’yı Türkiye’ye karşı bir pazarlık kozu olarak elinde tuttuğunu söylüyor."

Christian Science Monitor ise Güneydoğu Anadolu’da, Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi durumunda demokratik kazanımların ortadan kalkabileceği endişesi yaşandığını belirtiyor. Yigal Schleifer’ın Yüksekova mahreçli haberinde halkın PKK’ya sempati duyduğu ancak çatışmaktan yorulduğu öne sürülüyor:

"PKK’nın Irak sınırındaki artan saldırılarına karşı sert bir askeri tepki gösterilmesi yönündeki baskılar da artıyor. Bazı uzmanlar, PKK’yla mücadelenin bir parçası olarak Türk ordusunun bölge halkının haklarını ve seyahat özgürlüğünü kısıtlayabileceğini ve PKK’lı olarak tanınan kişileri tutuklayabileceğini söylüyor. PKK’nın Türkiye topraklarında bir Kürt devleti kurma amacına destek vermesi, etnik kimliklerine sahip çıkan Kürtlerin, ülke çapındaki PKK karşıtı gösterilerden ve söylemlerden rahatsızlık duymasına neden oluyor. Yüksekova gibi, herkesin bir tanıdığının ya öldüğü ya da halen dağda olduğu bir bölgede, bölge halkının PKK’ya destek vermeye başlaması hiç de ihtimali dışı değil."

Los Angeles Times, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Tahran temaslarıyla ilgili haberinde, İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki’nin Amerika’yı PKK’ya yardım etmekle suçlayan açıklamasına yer veriyor. Haberde, Babacan’ın bu iddiaya katılmadığı da vurgulanıyor:

"İran, Amerika’yı, yönetime karşı savaşan etnik ve dini örgütlere destek vermekle suçluyor. Washington ise, İran’ın nükleer programını önlemeyi; Tahran’ın, Irak, Afganistan, Lübnan ve Filistin’deki İslamcı örgütlere verdiği desteği sona erdirmeyi amaçladığını savunuyor. Laik bir NATO üyesi olan Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ekonomik, askeri ve diplomatik ilişkiler, iki ülkenin Washington’la olan ilişkilerindeki büyük farklılığa rağmen, son dönemde iyice gelişti. İran’la Türkiye arasındaki ticaret hacmi dört milyar doları aştı"

USA Today Amerika’nın Küba’ya karşı 50 yıldır uyguladığı ambargonun sonuç vermediğini vurguluyor. Gazete, Castro yönetimine karşı yeni bir politika belirlenmesi çağrısında bulunuyor:

"Bush yönetiminin başarısız olan ambargo politikasını sürdürmesinin en önemli nedenlerinden biri de iç politikadır. Küba lobisi, üç ay içinde başkanlık yarışında önemli bir önseçime ev sahipliği yapacak olan Florida’da çok etkili bir güçtür. Ancak Küba kökenli Amerikalıların tavrı bile yumuşuyor. 2004 yılında Küba kökenli Amerikalılar arasında Küba’yla diyalogu savunanların oranı % 55.6 iken, bu oran, Mart ayında % 65’e çıktı."

XS
SM
MD
LG