Erişilebilirlik

'Kimseden İzin Almayız'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "gerektiğinde" sınır ötesi operasyonun yapılacağını; başka ülkelerden izin alınmayacağını söyledi. İzmit'te bir konuşma yapan Erdoğan, "operasyona ihtiyaç duyulduğu an o adım atılacaktır... Kimseden izin almaya gerek yok" diye konuştu.

Erdoğan, bugün yaptığı bir başka konuşmada da PKK üyelerini Türkiye'ye iade etmedikleri gerekçesiyle Avrupa Birliği ülkelerini eleştirdi. Erdoğan, “Samimi olsalar yapacakları iş bu teröristleri sahibine teslim etmektir. Bunu bugüne kadar hiçbir Avrupa ülkesi yapmadı” dedi.

“Senin teröristin kötü, benim teröristim iyi mantığıyla bir yere varmak mümkün değil. Bugün benim evim yanıyorsa, yarın senin evin de yanacaktır” diyen Erdoğan, "Terörle küresel mücadelede samimi çaba gösterilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan Tahran'a gitti. Babacan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil ve Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki ile bir araya gelecek. Bu arada, Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir telefon konuşması yaptı. Ahmedinejad, Türkiye'nin kaygılarını anlayışla karşıladıklarını ve gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti.

PKK'yla mücadele konusu ve sınır ötesi operasyon olasılığı, Amerika'da da gündemdeki yerini koruyor. Dün, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, PKK sorununun "tek taraflı bir askeri opearsyon" yoluyla kalıcı bir şekilde çözümlenebileceğine inanmadıklarını tekrarladı. Sözcü, PKK terör örgütünün son haftalarda 50 Türk'ü öldürdüğünü; Türk halkının duygularını anlayışla karşıladıklarını ve bunun ne kadar hassas bir konu olduklarını bildiklerini söyeldi. McCormack, bu nedenle, Türkiye'yle Irak arasında ortak bir çözüm bulunması için gayret gösterdiklerini belirtti.

Dün, Ankara'da Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeler ise sonuçsuz kalmıştı. Dışişleri Bakanlığı Iraklıların konuya iyi niyetle yaklaştığı ve samimi bir çaba sergilediği ancak uygulanması uzun zaman alacak önerilerde bulunduklarını açıkladı.

Bu arada, dün akşam el Arabiya televizyon kanalına demeç veren Kürt bölgesel yönetimi lideri Mesut Barzani, PKK'nın Türkiye için bir "bahane" olduğunu, Ankara'nın esas hedefinin, "Kürdistan bölgesinin kalkınmasını önlemek" olduğunu ileri sürdü.

PKK konusunda farklı açıklamalar yapılırken, Türkiye çapında PKK saldırılarına karşı protesto gösterileri sürüyor. Bugün, İstanbul, Şırnak, Sivas, Samsun ve Amasya gibi kentlerde gösteriler yapıldı. Ankara'da da yaklaşık bin kişilik bir grup Amerikan BÜyükelçiliği önünde gösteri yaptı. Şırnak'taki gösteriye de en az bin kişinin katıldığı bildirildi.

XS
SM
MD
LG