Erişilebilirlik

Irak'la Kritik Görüşmeler


Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonunu önlemeye çalışan Irak hükümeti Ankara’ya aralarında Kürt temsilcilerin de bulunduğu üst düzey bir heyet gönderdi.

Heyetin Dışişleri Bakanlığı’nda başlayan Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık’ta sürecek görüşmelerinde PKK’ya karşı alınabilecek ortak önlemler masaya yatırılıyor.

Ankara, PKK’ya karşı somut adım atılması gerektiğinde ısrar ederken, aksi durumda askeri bir operasyonun kaçınılmaz olduğu mesajını hem Amerikan hem de Irak yönetimine iletiyor.

Kuzey Irak’a askeri operasyon için meclisten yetki alan hükümet, Hakkari-Dağlıca’da çıkan çatışmanın ardından PKK’ya karşı somut adım atılması yönündeki beklentisini hem Amerikan hem de Irak yönetimine her fırsatta gündeme getiriyor.

Somut adım beklentisine bugüne kadar karşılık alamayan Ankara, askeri operasyonun ‘kaçınılmaz’ olduğunu Amerika ve Iraklı mutahaplarına duyurunca Washington-Ankara-Bağdat hattında diplomasi trafiği hızlandı.

Irak’a komşu ülkeler toplantısı için 2 Kasım’da İstanbul’a geleceği daha önce uluslararası kamuoyuna duyurulan Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in İstanbul’dan önce Ankara’da temaslarda bulunması sözkonusu oldu.

Rice’ın Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile ayrı ayrı görüşeceğini belirten Türk diplomatik kaynaklar, bu görüşmelerin Türkiye’nin olası Kuzey Irak operasyonunu ‘doğrudan’ etkileyeceğini dile getiriyor.

Bu görüşmeler sonrasında İstanbul’daki Irak toplantısında uluslararası kamuoyunun karşısına çıkacak olan tarafların, PKK’ya karşı nasıl ortak hareket edecekleri halen merak konusu. Öyle ki, Ankara’nın PKK liderlerinin teslim edilmesi talebine bile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’den ‘imkansız’ yanıtının gelmesi Ankara’daki rahatsızlığın boyutunu artırıyor.

Talabani’nin aynı zamanda Türkiye’ye işbirliği önerdiğinden hareket eden Irak yönetimi, Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonunu önlemek için Ankara’ya aralarında Kürt temsilcilerin de bulunduğu bir heyet gönderdi. Heyette, Irak Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir El Ubeydi, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Diyazi ve Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit’in de bulunduğu istihbarat, güvenlik ve dışişlerinden sorumlu yetkililer bulunuyor.

Türkiye’ye Irak havayollarına ait bir uçakla gelen heyet, Ankara’ya bugüne kadar gelen tüm yabancı konukların tersine ‘daha güvenli’ olacağı düşüncesiyle Polisevi’nde ağırlanıyor.

Heyette bulunan KDP’li Safin Dizayi heyetin tüm Irak’ı temsil ettiğini belirtirken, Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili “Somut önerilerle geldik. Sonuç alacağımızı umuyoruz” diye konuştu. Heyetin ilk görüşmeleri ‘bakanlar düzeyi’nde Dışişleri Bakanlığı’nda oldu. Görüşmeye Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay katıldı. Heyetin, görüşmelerini gün boyu Genelkurmay ve Başbakanlık’ta sürdürmesi, teknik çalışmaların da İçişleri Bakanlığı’nda yapılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG