Erişilebilirlik

Rice İran'a Yeni Yaptırımları Savundu


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Washington’un İran’a karşı yeni yaptırımlarını savundu.

Uluslararası toplumun İran’ın nükleer silahlar geliştirmesine seyirci kalamayacağını söyleyen Bakan, “İran atom bombasına sahip olursa dünyanın en gergin bölgesi daha da istikrasız bir hale gelir!” dedi.

Bir televizyon programında konuşan Bakan, Tahran’a karşı izlenecek politika konusunda Amerika ve Rusya’nın farklı düşündüğünü ancak iki ülkenin de İran’ın nükleer silah sahip olmamasını istediğini söyledi.

Washington, terörizmle bağlantısı olduğu gerekçesiyle üç İran bankası, Devrim Muhafızları ordusu ve 20 İranlı yetkiliye karşı yaptırım kararı aldı. Karar, Amerikan vatandaşları veya şirketlerinin, bu bankalar ve şahıslarla ticari ilişki kurmasını yasaklıyor. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yaptırım kararıyla İran’ı, terör örgütlerine verdiği desteği kesmeye zorlamak istediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Maliye Bakanı Henry Paulson, İran’ın politikalarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

İran hükümeti, müzakere teklifimizi reddediyor; nükleer silah yapımında kullanılan teknolojiyi elde etme çabasıyla barış ve istikrarı tehdit ediyor; balistik füze üretimini hızlandırdı; ve Irak, Afganistan, Lübnan, ve Filistin’de Şii militanlarla teröristlere destek vermeye devam ediyor.”

Yaptırımın esas hedefi, 125 bin üyesi olan İran Devrim Muhafızları. Amerikalı yetkililer, Muhafızların ve Kudüs Tugayı’nın Irak’taki militanlara silah sağladığını savunuyor.

“Devrim Muhafızları’nın silahlanmaya; ve Kudüs Tugayı’nın da teröre verdiği destek gözönünde bulundurularak, bunlara ve üç kamu bankasına yaptırım kararı aldık. Bu karar, Amerikan yasalarına uygun olarak ve uluslararası sorumluluk çerçevesinde alınmıştır.”

Yaptırımların bir diğer hedefi de İran’ın nükleer programını durdurmak. İran, nükleer programının enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildiğini savunuyor. Ancak Washington aynı görüşte değil.

Yaptırımlar, Devrim Muhafızlarının ticari ilişkilerine de zarar vermeyi hedefliyor.

“Bu adımlar, uluslararası finans sisteminin yasa dışı hedefler doğrultusunda kullanılmasını da engellemeyi amaçlıyor. Bu, İran hükümetiyle işbirliği yapan yabancı şirketlere ve uluslararası bankalara karşı alınmış caydırıcı bir karardır.”

Dün açıklanan yaptırımlar, İran’la müzakerelerin sonuçsuz kalmasının sonucu olarak yorumlanıyor.

XS
SM
MD
LG