Erişilebilirlik

Irak'tan Misilleme Tehdidi


Irak Meclis Başkanı Mahmud el Mashadani, Türkiye’nin ülkesine ekonomik yaptırım uygulaması durumunda petrol sevkıyatını durdurma tehdidinde bulundu.

Dün, Milli Güvenlik Kurulu, PKK ile mücadelede Türkiye'ye destek vermediği gerekçesiyle kuzey Irak’taki Kürt yönetimine karşı ekonomik ambargo uygulanması için bakanlar kuruluna tavsiye kararı aldı.

Mashadani, Irak’ın kuzeyinin baskı altına alınamayacağını belirtti ve “Irak zengin bir ülke. Eğer ekonomik baskı uygulanırsa Ceyhan boru hattını keseriz” dedi.

Bu arada soruna diplomatik çözüm bulma amacıyla temaslarda bulunmak üzere üst düzeyde bir Irak heyeti Ankara’ya gitti. Heyette Irak savunma ve güvenlik bakanlarıyla iki Kürt partisinin dış politika sorumluları bulunuyor.

Erdoğan: 'Biz Karar Veririz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi harekat kararını Ankara’nın tek başına vereceğini açıkladı.

Erdoğan, Romanya’da yaptığı açıklamada Amerika’nın bu tür bir müdahale istemeyebileceğini ancak bu konuda kararı Türkiye’nin vereceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Ankara’nın sabrının tükenmekte olduğunu ve PKK saldırılarına daha fazla izin veremeyeceğini söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün Ankara’daki toplantısında konuşan Gül, Türkiye’nin kuzey Irak’ta üslenen PKK militanlarının yönelttiği tehdidi sona erdirmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Ankara'daki toplantıda bir konuşma yapan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, haber alınamayan sekiz askerin serbest bırakılması için Türkiye ve Irak'la birlikte ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bu arada, Danıştay 13. Dairesi, Hükümetin Hakkari saldırısıyla ilgili yayınları durdurma kararının yürütmesini durdurdu.

30 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, önceki gün, Yeşilova Sınır Karakolu'na saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen en az 30 PKK mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı basın açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor: "23 Ekim 2007 günü saat 22:00 sıralarında, Türkiye-Irak sınırı üzerinde konuşlu Yeşilova Hudut Karakolu tarafından, kalabalık bir terörist grup saldırı hazırlığı halinde iken tespit edilmiş ve terörist grup tank, topçu ve diğer ağır silahlarla anında ve yoğun şekilde ateş altına alınmıştır. Bu durum karşısında Irak topraklarına kaçmaya başlayan terörist grup, ateşlerle takip edilmiştir. Olaydan sonra bölgedeki kaynaklardan ve diğer vasıtalardan elde edilen istihbarat bilgilerinden, 30’dan fazla teröristin etkisiz hale getirildiği değerlendirilmiştir. Arazi arama ve tarama faaliyetleri devam etmektedir."

Rice Türkiye'ye Gidecek

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, gelecek hafta Türkiye, İsrail ve Filistin’de temaslarda bulunacak.

Dışişleri Bakanı önce 1 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Rice, 2 Kasım’da ise İstanbul’da yapılacak Irak konulu bakanlar düzeyindeki uluslararası toplantıya katılacak.

5 Kasım tarihindeyse, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da Başkan Bush'la görüşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG