Erişilebilirlik

24 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin PKK’ya yarayabileceği görüşüne yer veriyor. Scott Peterson imzalı haberde AKP hükümetinin de bu tuzağa düşmemek için diplomasiye öncelik tanıdığı belirtiliyor:

"Sınır ötesi operasyon için hem büyük bir kamuoyu desteği var hem de Meclis konuyla ilgili tezkereyi kabul etmiş durumda. Ancak uzmanlar, böyle bir operasyonun, PKK’nın tuzağına düşmek anlamına geleceği uyarısında bulunuyor. Operasyon, NATO üyesi olan Türkiye’yi PKK’nın yanı sıra Amerikan ve Iraklı Kürt güçlerle de karşı karşıya getirecek. Ayrıca Kuzey Irak’ta istikrarsızlığa yol açarak Türk ordusunu bir bataklığa sürükleyecek. Daha önce yapılan 24 sınır ötesi operasyonun militanları yok etmeye yetmediğinin fakında olan generaller de, sınıra 60 bin asker yığılmış olmasına rağmen, diplomatik çabaları destekliyorlar."

New York Times da şimdiye kadar Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunu önlemeye çalışan Washington’un tavır değişikliğine gittiğini belirtiyor. Haberde, Amerikalı yetkililerin eleştiri oklarını Kuzey Iraklı Kürt liderlere yönelttiği ve PKK’yı önlemek için harekete geçmelerini istediği kaydediliyor

"Dışişleri Bakanlığı Irak Danışmanı David Satterfield, Kürt liderlerin harekete geçmemesinden memnun olmadıklarını açıkladı. Satterfield, Kürt liderlerden PKK’ya karşı doğrudan bir askeri harekat düzenlemelerini istemedi ancak PKK tehdidine karşı sorumluluk üstlenmeleri çağrısında bulundu. Türk liderler ise Salı günü iki ayrı mesaj vermeye devam ettiler. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan İngiltere ve Irak’taki temaslarında askeri operasyon tehdidini sürdürdüler ancak öncelikli olarak diplomatik yolların tüketileceği açıklamasında bulundular."

Washington Post ise konuyla ilgili haberinde Bağdat yönetiminin PKK’ya karşı harekete geçme vaadinde bulunduğunu yazıyor ancak Ankara’nın söz değil eylem beklediğini vurguluyor. Haberde Washington’un da Iraklı Kürt liderler üzerindeki baskısını artırdığı ifade ediliyor.

"Irak hükümetinin PKK’yı etkili bir biçimde engelleyip engelleyemeyeceği belirsizliğini koruyor. Dağlardaki PKK sığınaklarına girmek çok zor ve bölgesel Kürt liderler PKK’ya karşı harekete geçmekte isteksiz davranabilir. Yaşanan gerginliğin bölgedeki istikrara zarar vermesinden endişe eden Amerikalı yetkililer ise, PKK’nın etkisizleştirilmesi ve silahsızlandırılması konusunda Irak’ın üzerindeki sorumluluğa vurgu yapıyor."

Los Angeles Times ise sınır ötesi operasyon ihtimalinin Güneydoğu Anadolu’da gerginliği artırdığını yazıyor. Tracy Wilkinson imzalı haberde, bölgeden izlenimlere yer veriliyor.

"Türkiye’nin Kuzey Irak’a girme tehdidi, büyük çoğunluğu Kürt olan bu bölgede sinirlerin gerilmesine, şüphelerin artmasına neden olmuş. Gelişmeler, 1990’lı yılların ortasında yaşanan kötü anıları hatırlatıyor. O dönemde yoğun çatışmalar yaşanmış, çok sayıda insan ölmüş ve köyler boşaltılmıştı. Yüksekova’daki Kürtler, tırmanan gerginlik nedeniyle, sosyal ve siyasi alanda elde edilen kazanımların kaybedileceği endişesi içinde."

XS
SM
MD
LG