Erişilebilirlik

PKK Hedefleri Vuruluyor


Hakkari Dağlıca’da askeri birlikleri düzenlenen saldırı sonrasında Pazar gününden bu yana PKK hedeflerine operasyon düzenlendiği açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, saldırıdan sonra Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 savaş uçaklarının Irak’ın 40 kilometre içlerine kadar olan bir bölgede PKK hedeflerini vurduğunu söyledi.

Bakan Çiçek, menzili 40 kilometreyi bulan uzun menzilli topların da Irak’taki hedefleri vurduğunu, ayrıca operasyon sırasında Türk askerinin zaman zaman Irak topraklarına girip çıktığını belirtti.

Bu arada Türk basınında yer alan haberlerde Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin PKK’ya karşı 4 maddelik bildiri yayımladığı bildirildi.

Haberlere göre bildiride Kürt yönetimi, terörü kınadı ve PKK’nın Irak topraklarını saldırı merkezi olarak kullanmasına izin vermeyeceklerini duyurdu. Bildiride PKK’ya “silahlı mücadeleyi bırak” çağrısı da yapıldı.

PKK’yla mücadele ve sınır ötesi operasyon olasılığı Washington’un gündemindeki yerini koruyor. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, dünkü basın toplantısında, taraflara itidal çağrısında bulunduklarını; iletişim sağlanması ve işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Perino, Amerika'nın hava saldırısı düzenleyeceği yönünde bir bilgiye sahip olmadığını, ancak Washington'un istihbarat sağlayabileceğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında da, sözcü Sean McCormack, Türkiye’nin Irak’a tek taraflı operasyon düzenlemesine gerek kalmadan sorunun halledilmesini istediklerini; kalıcı çözümün de diplomasiden geçtiğini söyledi. McCormack, Irak hükümetinin olumlu bir tutum içinde olduğunu, ancak soruna çözüm bulunulması için daha çok şey yapılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilcisi David Satterfield, Iraklı Kürtlerin PKK aleyhinde yaptıkları açıklamaların "iyi olduğunu; ancak yetersiz kaldığını" vurguladı. Dışişleri Bakanı'nın Danışmanı Satterfield, bu konuda “Harekete geçmek gerekiyor,” diye konuştu.

Irak hükümeti, PKK bürolarını kapattığını ve örgütün Irak’ta faaliyet göstermesine izin vermeyeceğini bildirdi. Başbakan Nuri el-Maliki, PKK’yı bir terör örgütü olarak tanımlayarak Bağdat’ın PKK’nın faaliyetlerini durdurmak için elinden geleni yapacağını açıkladı.

Dün Bağdat’ta Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ile görüşen Dışişileri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin askeri kuvvete son bir çare olarak baş vuracağını belirtti ve kuzey Irak’a düzenlenecek bir askeri operasyonun sadece PKK teröristlerini hedef alacağını bildirdi.

Irak’ın Kürt Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari durumun karmaşık olduğunu belirterek diplomatik çabaların sonuç vermesini diledi. Irak dışişleri bakanı Türkiye’ye yüksek düzeyde bir siyasi ve askeri heyetin gönderileceğini de açıkladı.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Irak hükümetinin PKK’ya karşı harekete geçmesi için sonsuza kadar bekleyemeyeceğini bildirdi. Londra’da İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile görüşen Erdoğan, Ankara’nın PKK’ya karşı her an askeri operasyon düzenlemeye hazır olduğu uyarısında bulundu. Brown da PKK’yı kınadı ve Türkiye’ye destek sözü verdi. Başbakan Brown toprakları üzerinde PKK ve onunla ilgili her hangi bir başka örgütün faaliyetini yasaklayacaklarını, Türk hükümetiyle terörle mücadelede işbirliğini kuvvetlendireceklerini, teröristlerin Irak’la Türkiye arasında hareket etmesini önleyeceklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG