Erişilebilirlik

Teröre Yoğun Protesto


Genelkurmay Başkanlığı'nın Dağlıca'daki çatışmada 12 askerin hayatını kaybetmesiyle birlikte 8 askerin de kayıp olduğunu açıklamasının ardından terörü protesto gösterileri Türkiye'de ülke geneline yayıldı.

Hayatını kaybeden askerler için düzenlenen cenaze törenleri yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşirken, Hakkari'deki çatışmayla ilgili radyo ve televizyonlara RTÜK'ten yayın yasağı geldi. Yasak kararını hükümetin isteği üzerine alan RTÜK, yayınlarda "kamu düzenini ve halkın moral değerlerini olumsuz etkileyen, güvenlik güçlerine dönük zaaf imajı yayan, toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen" unsurlardan uzak durulmasını istedi. RTÜK'ün bu kararı ana muhalefetteki CHP tarafından 'sansür' olarak değerlendirildi. RTÜK'ün bu kararı üstüne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de kamuoyuna bir açıklama yaparak Hakkari'deki çatışmaya tepkilerle ilgili olarak 'sağduyu' çağrısı yapması dikkat çekti.

Gül, açıklamasında tahribatın boyutları ne olursa olsun terörle mücadelenin hukuk zemininde ve ancak devlet tarafından sürdürülebileceğini belirtirken, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bu mücadeleyi gerektiği gibi yerine getirecek kudret ve kararlılığa sahiptir" ifadesine yer verdi.

Teröre tepki dönemlerinin 'istismara ve yönlendirmelere' açık olduğu uyarısında bulunan Gül, tüm tepkilerin birlik ve beraberliğe zarar vermeyecek şekilde yerine getirilmesini istedi.

MGK toplanıyor

Hakkari'deki çatışma ekseninde hükümetin PKK'ya karşı alacağı önlemler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk kez başkanlık edeceği Milli Güvenlik Kurulu'nun da (MGK) ana gündem maddesi olacak. Kurula, Dışişleri Bakanı olarak ilk kez katılacak olan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'taki temaslarından elde ettiği sonuçlar ışığında Ankara'nın PKK'ya karşı yeni kararlarını şekillendirmede etkili olacak. Dışişleri Bakanlığı'nın 'Irak ve PKK' konulu özel bir sunumla katılacağı toplantı sonrasında devletin tüm kurumları arasında Irak'la ilgili sürdürülen istişarelerin daha da yoğunlaşması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG