Erişilebilirlik

Washington ve Bağdat'ta Hareketlilik


Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı operasyon düzenleme ihtimali, Bağdat ve Washington’u hareketlendi. Son iki gün için pek çok açıklama yapılırken, Amerikan basını bu konuya yoğun ilgi gösteriyor.

Başkan Bush, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü arayarak, PKK’yla ilgili kaygılarını aktardı. Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, Başkan Bush'un PKK saldırılarına karşı Irak ve Türkiye'yle birlikte mücadele etme sözü verdiğini söyledi.

Washington Post gazetesine göre, Amerikalı yetkililer, bütün ilgili taraflara, "Amerika’nın Türkiye’ye bu konuda tam destek verdiğini" bildirdi.

Chicago Tribune gazetesi ise, adının açıklanmasını istemeyen, ancak Bush ve Abdullah Gül arasındaki telefon görüşmesine yakın bir yetkiliye dayandırdığı haberde, daha kesin ifadeler kullandı. Gazete, Washington’un diplomasiden farklı bir strateji izlemeyi değerlendirdiğini; bunun artık "üçlü mekanizmayla" giderilecek bir sorun olmadığını düşündüğünü; hatta, PKK’ya karşı hava saldırılarının düzenlenmesinin de gündemde olabileceğini yazıyor. Amerikalı yetkililer, “Irak’taki durum gözönünde bulundurulduğunda, kuzeyde yeni bir cephe açılmasına taraftar değil; ancak, Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyon düzenlemesinin daha kötü sonuçlar doğuracağı' görüşünde.

Ancak bugün bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, taraflara itidal çağrısında bulunduklarını; işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Perino, Amerika'nın hava saldırısı düzenleyeceği yönünde bir bilgiye sahip olmadığını, ancak Washington'un istihbarat verebileceğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında, sözcü Sean McCormack, PKK terör örgütünün dağıtılması gerektiğini; ancak soruna operasyon yapılmadan çözüm bulunmasını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilcisi David Satterfield, Iraklı Kürtlerin PKK aleyhinde yaptıkları açıklamaların "memnuniyet verici olduğunu; ancak yeterli olmadığını" vurguladı. Dışişleri Bakanı'nın Danışmanı Satterfield, bu konuda “Harekete geçmek gerekiyor,” diye konuştu.

Dün, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'la ortak açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Irak hükümeti tarafından yapılan açıklamaları izliyoruz. Şimdi Iraklıların gerçekten çaba göstermesini bekliyoruz. Somut olarak ne yapacağımızı söyleyemem. Ama bu mesele Amerika için çok önemli” diye konuştu.

İngiltere'den Destek

İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband da, dün, Dışişleri Bakanı Rice’la görüşmesinden sonra şöyle konuştu: “Bu konuda, Bağdat hükümetiyle Kürt bölgesel yönetiminin sergileyeceği tutum çok önemli. Türkiye’nin, halkına, ‘uluslararası toplum ve Iraklılar bu konuyu ciddiye alıyor’ diyebilmesi için somut adımlar atma konusunda kararlıyız.”

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Londra’da temaslarda bulunuyor. İngiltere’de de, Amerika’da olduğu gibi bu konu yetkililer tarafından değerlendiriliyor.

Başbakan Erdoğan’la görüşmesinden sonra bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, “Biz Irak'tan Türkiye’ye geçen ve Türk halkının güvenliğini tehdit eden gruplara karşı eyleme geçilmesi zamanı geldiğinin farkındayız," diye konuştu. Brown, soruna diplomatik çözüm bulunmasını istediklerini belirtirken, “içinde bulunduğu güç durumdan çıkması için Türkiye’yle birlikte çalışacaklarını” vurguladı.

Irak: PKK Yasaklandı

Bu arada, son iki gün içinde, Iraklı yetkililerden de konuyla ilgili açıklamalar geliyor. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin PKK terör örgütüne karşı Türkiye’ye "fiili yardım" sağlayacağını açıklarken, Irak Başbakanı Nuri el Maliki de, Irak’ta PKK’nın yasaklandığını; bürolarının kapatıldığını açıkladı.

Bağdat'ta temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, PKK'nın ateşkes ilan etmesinin reddedileceğini söyledi. Babacan, “Ateşkes sadece devletler arasında mümkün olur; burada bir terör örgütünden söz ediyoruz,” diye konuştu. Amerika Dışişleri Bakanlığı da PKK’yla diyalogun söz konusu olmadığını kaydetmişti.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de, Babacan’la görüşmesinden sonra PKK’nın silahlarını bırakması ve Irak’ı terk etmesi çağrısını yineledi. Talabani, “Türkiye saldırı düzenlenmesine göz yummayacağız” dedi.

Dün, Washington'da bir açıklama yapan Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, kuzey Irak’taki PKK varlığının askeri çözümle ortadan kaldırılamayacağını, sorunun Irak, Türkiye ve Amerika arasında görüşmeler yoluyla çözümlenmesi gerektiğini söylemişti.

Basından Yoğun İlgi

PKK krizi, Amerikan basınında da geniş yer buluyor. Sınır ötesi operasyon için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetki vermesini değerlendiren Washington Post gazetesi, Ankara’nın asıl amacının, Irak’a girmek değil, Washington ve Bağdat’ı PKK’ya karşı etkili adımlar atmaya zorlamak olduğunu savunuyor. Ancak ne Iraklı Kürtlerin ne de Amerika'nın bunu yapabilecek durumda olduğunu öne süren gazete, PKK sorununun askeri yöntemlerle kısa vadede çözülemeyeceğini iddia ediyor.

New York Times gazetesi de, Türkiye’nin kuzey Irak’a girmesinin hem bölgesel savaş ihtimalini artıracağını, hem de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği şansını ortadan kaldıracağı yorumunda bulunuyor. Kuzey Iraklı Kürt liderleri PKK’ya karşı hoşgörülü davranmakla suçlayan gazete, Bush yönetimini de şimdiye kadar sorunu görmezden geldiği için eleştiriyor.

Los Angeles Times gazetesi de, PKK’nın kuzey Irak’ta özgürce hareket ettiğini ve Kürt bölgesel yönetiminin Kandil Dağı’na yönelik bir önlem almadığını yazıyor.

XS
SM
MD
LG