Erişilebilirlik

Almanya'dan  PKK Tepkisi


PKK saldırıları ve Türkiye’nin sınır ötesi operasyon olasılığının en yoğun yankı bulduğu ülkelerden biri de 3 milyon Türk’ün yaşadığı Almanya. 90lı yıllarda PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle Türk hükümetleri tarafından eleştirilen, daha sonra PKK’nın Avrupa Birliği çapında yasaklanmasına öncülük eden Almanya, şimdi Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki gerilimin ülkeye taşınmasından kaygı duyuyor.

Almanya’da PKK terörü ve Türkiye’nin sınır ötesi operasyon olasılığı, medyayla politika tarafından ayrı bir dille yorumlanıyor ve değerlendiriliyor. Alman siyasetçileri 12 askerin şehit edilmesinden sonra, PKK’nın terör faaliyetlerini ve şiddeti sert bir dille eleştirirken, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye'nin PKK’yla ilgili kaygılarını anlayışla karşıladıklarını belirterek, Almanya‘nın PKK'yı terör örgütü olarak yasakladığını hatırlattı. Bu arada Steinmeier’in meslektaşı Ali Babacan’ı telefonla arıyarak, Türkiye’nin sınır ötesi harekat kararını sükunet ve sağduyuyla değerlendirmesini istediği bildirildi.

Öteyandan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz’un bugün AB Büyükelçilerinin, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le yaptıkları toplantıya katılmadığı, Hakkari’deki terör saldırısında şehit düşen Astsubay Çavuş Soner Özübek’in Eskişehir’deki cenaze törenine gittiği bildirildi.

Federal hükümetin tutumunu değerlendiren Sosyal Demokrat Parti SPD milletvekili Lale Akgün, Almanya’nın Türkiye’nin acısını paylaştığını, ama atılacak adımlar konusunda da uyarıcı olduğunu söyledi.

Bu arada Alman medyasında PKK’nın terör örgütü olarak değil yasaklanan bir parti sıfatıyla, teröristlerin de özgürlük savaşçısı, milis veya gerilla şeklinde nitelendirilmesi Almanya’daki Türklerin yoğun tepkisini çekiyor.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat da PKK’nın Alman medyasında terör örgütü olarak tanımlanmamasını eleştiriyor. PKK saldırıları Almanya’daki Türkler arasında tepkiye yolaçtı.

Türk dernek ve çatı örgütleri saldırıları kınarken, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat şiddetin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını vurguluyor ve Almanya’daki medya kuruluşlarıyla bazı siyasetçileri çifte standart uygulamakla suçluyor.

Öteyandan Alman güvenlik birimleri, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapması durumunda, Almanya’daki radikal Kürt gruplarının şiddet eylemleri düzenleyebileceği konusunda uyarı yaptı. Berlin İçişleri Senatörü Körting, sadece başkentte 1000 civarında şiddet yanlısı Kürt olduğunu, bunların Türk kuruluş ve işyerlerine saldırabileceği uyarısında bulundu.

Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra, bir grup Kürt 1999 yılında Berlin’deki İsrail Büyükelçiliği’ni işgal etmek istemiş, çıkan çatışmada İsrailli güvenlik güçleri dört eylemciyi öldürdü. Son yıllarda Berlin’de ve Almanya’nın diğer kentlerinde Kürt gruplar tarafından çok sayıda Türk işyerine molotof saldırısı düzenlendi.

XS
SM
MD
LG