Erişilebilirlik

AB’den Irak’a İlk Uyarı


Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı saldırılarla ilgili olarak duyarlılık düzeyi düşük bir yaklaşım sergileyen Avrupa Birliği bu geleneğini Dönem Başkanı Portekiz’in yaptığı yazılı bir açıklamayla bozdu. Tonlama açısından şu ana kadar Avrupa Birliği’nin kaleme aldığı en somut ve sorunun Türkiye dışındaki taraflarına da çağrı içeren bir niteliğe sahip olmasıyla dikkat çeken açıklamada Türkiye’ye destek çağrısı yapıldı.

Açıklamada “Uluslararası toplum, özellikle de bölgede doğrudan etkisi olan ana unsurlar, Türkiye’nin vatandaşlarını koruma ve terörle mücadele çabalarına destek olmalıdır” denildi. Hukukun üstünlüğüne saygı, uluslararası ve bölgesel barış ve istikrarın korunması çağrısı yapılırken “orantısız askeri eylemden” kaçınılması vurgusuna yer verilen açıklamada “Bu değerleri görmezden gelen her çaba, PKK’nın provokasyon ve şiddet stratejisinin başarısı olacaktır” iafedleri kullanıldı.

Açıklamanın en dikkat çeken unsurlarından birini ise Türkiye’ye yönelik saldırıların önlenmesiyle ilgili olarak bölgesel Kürt yönetimi ve Irak’a ilk kez doğrudan çağrıda bulunulması oluşturuyor. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, bir süredir yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin “PKK’nın sınır ötesi saldırılarına mmaruz kaldığına” atıfta bulunarak dolaylı bir şekilde adres gösteriyordu. Dönem Başkanlığı açıklamasında daha net bir mesaj verilerek “Dönem Başklanlığı, Irak Hükümeti’ni ve bölgesel Kürt yönetimini Türk sınırına saygı gösterilmesini sağlamaya ve Irak topraklarının Türkiye’ye yönelik şiddet eylemlerinde kullanılmamasını garanti etmeye çağırır” denildi. Portekiz, sorunun çözümünde Türk ve Irak hükümetleri arasındaki diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesinin çok büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene van der Linden, PKK’nın Türk topraklarına silahlarıyla sızarak terör eylemlerinde bulunmasını kınadığını söyledi. AKPM Başkanı, buna karşılık, sorunun çözümüne diplomatik yollar kullanılarak ve uluslararası hukuk çerçevesinde başlanmasını savunduğunu dile getirdi Van der Linden, “Bunun güç olacağını biliyorum, genç askerler yaşamını yitirdi, ancak sınırötesine askeri müdahale gibi anlaşılabilir bir istek uzun vadede durumu daha da kötüleştirebilir” dedi.

Sorunun çözümünde Irak’ın da rol oynaması gerektiğini belirten AKPM Başkanı, “Irak kendi topraklarını terör saldırılarının üssü olarak kullandırmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Ancak soru üzerine konuya değinmeyi tercih eden ve soru gelmemesi halinde resmi açıklama yapmayan AB Komisyonu ise Rehn’in 18 Ekim’de Berlin’de yaptığı bir konuşmanın ilgili bölümünü tekrar ederek tepkisini yineledi. Tepkide öne çıkan unsurları ise AB’nin de terör listesinde olan PKK’nın saldırılarının kınanması, Türkiye’nin vatandaşlarını koruma gereği hissetmesinin anlaşıldığı ve Türkiye ve Irak’ın sorunu ilgili makamlarla işbirliği içinde çözmesi talebi oluşturuyor. Türkiye’nin tam üye olduğu NATO da hız açısından AB’den daha iyi performans gösterse de içerik olarak Ankara’nın ihtiyacı olan “dayanışma” vurgusunu yansıtamayan nitelikte açıklamalara imza atıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla arayarak itidal çağrısında bulunan NATO Genel Sekereteri Jaap de Hoop Scheffer, önceki gün yaptığı açıklamada İttifak üyeleri adına saldırıları kınadı.

Türkiye ve olası bir sınır ötesi operasyon bu hafta her iki kurumun da önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon’un katılımıyla 24 Ekim sabahı Türkiye konusunda bir oturum düzenleyecek. Türkiye’nin AB’yle ilişkilerinin masaya yatırılması amacıyla düzenlenen bu oturumda son gelişmelerin ağırlıklı olarak işlenmesi kaçınılmaz olacak. 24-25 Ekim’de Hollanda’da bir araya gelecek olan NATO savunma bakanlarının toplantısında da Ankara’nın son gelişmelerle ilgili tavır ve görüşlerini müttefiklere aktarması öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG