Erişilebilirlik

'Kuzey Irak'a Askeri Operasyon Sorun Olur'


Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyon düzenlemesi ihtimali ve Ermeni karar tasarısının kabulüne vereceği karşılık Washington’da tartışılıyor. Johns Hopkins Üniversitesinde düzenlenen toplantıda konuşan Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi ve Brookings Enstitüsü uzmanlarından Mark Parris, Kuzey Irak’a düzenleyeceği bir sınır ötesi operasyonun Türkiye için sorun yaratacağını söyledi.

Sınır ötesi operasyonun iyi bir seçenek olmadığını söyleyen Parris, Kuzey Irak’a kuvvet göndermenin askeri açıdan Türkiye’yi köşeye sıkıştıracağını, her hangi bir hava saldırısının ise boş binalari vurmaktan öte bir sonuç vermeyeceğini söyledi:

"Askeri güç kullandıktan sonra ertesi gün halka operasyondan ne kazandığınızı açıklamak zorunda kalırsınız. Bu Türkiye için sorun yaratabilir. Üstelik ortada diplomatik faktörler de var. Türkiye 4 kasım tarihinde Irak’a komşu ülkeler konferansına evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Askeri bir operasyon bu çabaları boşa çıkarır.”

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kasım ayı içinde yapacağı Amerika ziyaretine de dikkat çeken Parris, arkasından kış mevsimine girilmesinin de olası bir operasyonun tarihini en erken bahara sarkıtabileceği görüşünü savundu. Mark Parris Türkiye’nin Ermeni yasa tasarısına misilleme olarak Amerika’ya karşı atacağı bir adımın ise yine kendisine zarar vereceğini ileri sürdü:

“Eğer Türkler İncirlik askeri üssünün kullanımını engellerse bu Amerika’nın Irak’taki başarısına mani olur. Irak’ta başarısız olmamız Türklerin de işine gelmez. Eğer Türk ordusu Amerikan silah sözleşmelerini iptal ederse o zaman Türkiye kendisine askeri malzeme sağlayacak yeni bir ülke bulmak zorunda kalır.”

Parris, Türkiye’nin inandırıcılığını kaybetmemek ve itilip kakılamayacağını Amerika’ya kanıtlamak için aslında atmak istemediği bazı adımları atmak zorunda kalabileceğine de işaret etti.

Toplantıyı yöneten Brookings Enstitüsü uzmanlarından ve Johnss Hopkins Üniversitesi öğretim görevlisi Ömer Taşpınar ise Washington’ın PKK’ya karşı yeterince adım atmamaktan duyduğu utançla Türkiye’ye Kuzey Irak’a hava saldırısı izni verebileceğini söyledi:

“Türkiye’de askerin de hava saldırısı dışında bir seçenekle ilgilendiğini zannetmiyorum. PKK’nın istediği Türkiye’yi kuzey Irak’a çekmek.. Böylelikle Avrupa’dan sempati toplamayı amaçlıyorlar. Ben karadan bir operasyon olacağını düşünmüyorum.”

Toplantıda konuşan uzmanlar Ermeni tasarısının Kongre genel kurulundan geçmemesi halinde Türkler’in Kuzey Irak’a girmeyeceklerini ancak tasarının kabulünün operasyon ihtimalini güçlendireceği görüşünü savundu.

XS
SM
MD
LG