Erişilebilirlik

Bush: 'Kongre Vazgeçmeli'


Başkan Bush, Amerikan Kongresi'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi geçmişi üzerinde çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray'da basın toplantısı yapan Bush, Amerikan Kongresi'nin gündeminde çözüm bekleyen, önemli iç konuları sıraladıktan sonra Kongre'nin bu konular yerine Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı üzerinde durmasının hiçbir amaca hizmet etmeyeceğini belirtti. Bush açıklamaları sırasında, 1915 olaylarından "Ermenilerin kitle halinde öldürülmesi" diye sözetti.

Hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Partili politikacıların ve bu arada hayatta olan bütün eski Amerikan Dışişleri Bakanlarının, bu tasarı aleyhinde konuştuğunu hatırlatan Bush, "Kongre'nin, Müslüman dünyasındaki bir demokratik müttefikle aramızı bozmak yerine yapması gereken daha önemli işler var," dedi.

Başkan Bush, Türkiye'nin "Amerikan silahlı kuvvetlerine, hergün, hayati önem taşıyan destek sağladığını" söyledi.

Bush basın toplantısında sorular üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, hükümete Irak'ta sınırötesi askeri operasyon yetkisi veren tezkerenin onaylanması konusuna da değindi ve "Türkiye'ye böyle bir operasyonun kendi çıkarlarına uygun olacağına inanmadığımızı açıkça söylüyoruz," dedi. Bush, konu üzerinde bu sabah, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak'taki Koalisyon Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus'la konuştuğunu söyledi.

Bush, Türkiye'nin şu anda Irak içinde konuşlanmış askerleri bulunduğunu ve bu askerlerin uzunca bir süredir Irak'ta olduğunu hatırlattı ve "daha çok asker göndermesinin Türkiye'nin çıkarına uygun olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Başkan Bush, Irak hükümetinin Türkiye'nin hassasiyetini anladığını ve Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin bu konuda Türkiye'de görüşmeler yaptığını hatırlattı.

Bush, ABD'nin Türkiye ve Irak'la bu konuda sürekli aktif diyalog içinde olduğunu söyledi ve bu durumu "olumlu" diye niteledi. Başkan, Türkiye'yle diyalogun devam edeceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG