Erişilebilirlik

Tasarı Destek Kaybediyor


Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda 21'e karşı 27 oyla kabul edilen Ermeni tasarısına destek veren milletvekillerinin sayısı azalmaya devam ediyor.

Pazartesi günü yedi Kongre üyesinin tasarıdan desteğini çekmesinden sonra, dün, dört Kongre üyesi daha tasarıya destek vermekten vazgeçti.

Böylelikle tasarıya destek veren milletvekilleri, salt çoğunluğu kaybettiler. Resmi rakamlara göre, tasarıya destek veren milletvekillerinin sayısı 214. Tasarının Genel Kurul'da kabul edilmesi için salt çoğunluğu oluşturan 218 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.

Dün, Arizona milletvekili Harry Mithcell, Colorado milletvekili Doug Lamborn, Georgia milletvekili Henry Johnson ve Pennsylvania milletvekili Tim Holden tasarıya verdikleri desteği çekti. Önceki gün de, Arkansas milletvekili Marion Berry, Michigan milletvekili Carolyn Kilpatrick, Georgia milletvekili Sanford Bishop, Tennessee milletvekili Lincoln Davis, Arkansas milletvekili Mike Ross, Florida milletvekili Allen Boyd ve California milletvekili Wally Herger, desteklerini çekmişlerdi.

Bush Pelosi'yi Aradı

Bush yönetimi tasarının kabul edilmemesi için yoğun çaba gösteriyor. Başkan Bush dün Meclis Başkanı Nancy Pelosi’yi aradı. Temsilciler Meclisi Başkanının sözcüsü, Pelosi ve Bush’un konuyla ilgili olarak fikir alışverişinde bulunduğunu belirtti. Sözcü, Bush’un, Pelosi’den tasarının Genel Kurul gündemine alınmamasını istediğini söyledi. Ancak, Pelosi, Bush’a, 106 sayılı tasarıya geniş tabanlı destek olduğunu hatırlattı.

Washington Post gazetesine göre, Demokrat Parti’nin önde gelen üyeleri, Pelosi’yi, tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesini zafer olarak niteleyip, bu konuyu gündemden düşürmesini teşvik ediyor.

Dün, Demokrat Partili Florida milletvekili Alcee Hastings ve Demokrat Partili Tennessee milletvekili John Tanner, çoğunluk lideri Steny Hoyer’a mektup yazarak tasarının Genel Kurul gündemine alınmamasını istedi.

Hastings ve Tanner’ın yanı sıra, Demokrat Partili Pennsylvania milletvekili John Murtha ve Demokrat Partili Florida milletvekili Robert Wexler, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek bu çağrıyı yineleyecekler.

Pazartesi günü tasarıdan desteğini çeken Florida milletvekili Allen Boyd, Amerika’nın Irak Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus’un Kongre üyelerine Irak konusunda verdiği brifingden sonra tasarının destek kaybettiğini söyledi. Washington Post’un haberine göre, Orgeneral Petraeus, Türkiye’nin Amerika’ya Irak’ta verdiği desteğin önemine dikkat çekti.

Amerikan Basını Yoğun İlgi Gösteriyor

Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin 106 sayılı tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmesinden sonra Amerika'da bu konu basında yoğun ilgi buluyor. Köşe yazarları ve gazetelerin başyazıları tasarının kabulünün Türk - Amerikan ilişkilerine vereceği zararı vurgularken, Ermeni tasarısı konusundaki tartışma Amerikan televizyonlarında da geniş yer buluyor.

Örneğin, bugünkü Christian Science Monitor gazetesi, Ermeni tasarısı konusunda şu yoruma yer veriyor: "Kongre üyeleri, başkalarının geçmişte yaptığı hataları değerlendirmek veya Amerika’nın savaş çabalarını baltalamak yerine, Amerika’nın adını lekeleyen uygulamaları düzeltmeye çalışırlarsa çok daha doğru bir iş yapmış olurlar.”

Washington Times gazetesinde bir makalesi yayınlanan Heritage Vakfı Dış Politika Araştırmaları Merkezi’nin müdürü Helle Dale da şöyle yazıyor: “Ermeni soykırımı geçmişte kaldı ve biz bugünde yaşıyoruz. Bugünün önceliği de Irak’ta istikrarın sağlanması olmalıdır. Amerikalı Ermeniler uzun süredir geçmişte yapılan hataların tanınması için mücadele veriyor. Gelinen noktada sevinçleri anlaşılabilir bir şey ama Amerikalı Ermeniler şimdi susmalı ve bu tasarının şu anda vatanları olan ve onların en müreffeh etnik gruplardan biri olmasına imkan sağlayan Amerika’ya verebileceği potansiyel zararı düşünmelidirler. Kongredeki liberaller de, Türkiye’yi bir araç olarak kullanıp Bush yönetiminin Irak’taki çabalarına ciddi bir darbe vurmaya çalışıyor.”

Wall Street Journal gazetesinin dünkü başyazısında da şöyle bir ifade kullanılmıştı: “Eğer Nancy Pelosi ve Tom Lantos, Başkan Bush’un başını derde sokmak için Irak politikasının başarısızlığa uğramasını istiyorsa, bunu açık açık söyleme cesaretini göstermelidir. Soykırım tasarısını Genel Kurul’un gündemine almak, Ermenilerin tarihindeki bir felaketi Amerika’daki siyasi çekişme uğrunda kullanmak olur. Bu strateji de, en iyimser şekliyle ‘yaramazlık’ olarak yorumlanabilir; ama sonuçları felaket olur. Bu tasarı gündemden düşürülmeli.”

Pazar günü bir televizyonu programına katılan Cumhuriyetçi Partili milletvekili John Boehner, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na getirilmesini, “Yeni Kongre’nin bu yıl içinde yapabileceği en sorumsuz şey” ifadesiyle tanımladı.

Ancak, bütün tepkilere rağmen, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, tasarının 16 Kasım tarihinden önce Genel Kurul gündemine alınması konusunda kararlı görünüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG